Ydinaseeton maailma

Emme voi vaatia muilta ydinaseettomuutta, jos itse haluamme säilyttää aseet.

Euroopan on näytettävä esimerkkiä. Emme voi vaatia muilta ydinaseettomuutta, jos itse haluamme säilyttää aseet. EU:n ulkoasiainvaliokunnan sekä turvallisuus- ja puolustusvaliokunnan jäsenenä samoin kuin Nato-, Venäjä- ja Iran-delegaatioissa minulla on mahdollisuus tehdä työtä ydinaseettomuuden puolesta Euroopassa ja myös muualla.

Kansainvälinen ydinsulkusopimus takaa, että joillakin mailla – niillä, jotka ovat ennen vuotta 1967 räjäyttäneet ydinpommin – saa olla ydinaseita, muilla ei. Asia on sisäänrakennettu sopimukseen, joka toisaalta takaa kaikille oikeuden ydinvoiman rauhanomaiseen käyttöön, mutta samalla estää sen aseellisen käyttämisen muilta kuin hyväksytyiltä viideltä maalta. Nämä maat ovat Britannia, Ranska, USA, Venäjä ja Kiina.

Ydinvoima tuottaa sivutuotteena ydinaseiden raaka-aineita.

Tämä aiheuttaa "eriarvoisuutta" maiden välisissä suhteissa. Joillakin saa olla pelote, toisilla ei. Asia korostuu nyt, kun ydinteknologiaa on yhä useamman maan hallussa. Lisäksi sopimukseen on sisäänrakennettu ongelma ydinvoiman ja ydinaseiden välisestä suhteesta. Ydinvoima tuottaa sivutuotteena ydinaseiden raaka-aineita, mikä lisää joukkotuhoaseisiin kohdistuvaa terrorismin vaaraa.

Ydinaseettomat vyöhykkeet

Presidentti Obaman esitys ydinaseettomasta maailmasta on kannatettava. Ydinaseettomiin vyöhykkeisiin kuuluu jo 116 maata. Ne ovat sopineet, että eivät kehitä, tuota, varastoi tai käytä ydinaseita. Ydinasevaltioiden tulisi puolestaan sitoutua olemaan käyttämättä ydinaseita näitä maita vastaan. Koko Afrikka on ydinaseeton vyöhyke, samoin Etelä-Amerikka. Keski-Aasiassa on ydinaseeton vyöhyke. Lähi-itää on esitetty ydinaseettomaksi vyöhykkeeksi YK:ssa vuosittain jo vuosikymmenien ajan.

Euroopan ongelma

Eurooppa tukee ajatusta ydinaseettomista vyöhykkeistä, mutta ei itse ole valmis sitoutumaan ydinaseettomuuteen. Natolla on Euroopassa hallinnassaan amerikkalaisia taktisia ydinaseita. Niiden poistamisesta keskusteltiin Naton strategisen konseptin hyväksymisen yhteydessä.

Ydinaseettomuudesta ei ole voitu edes keskustella EU:ssa.

Jos liittolaiset hyväksyisivät, USA olisi valmis siirtämään aseita pois yksipuolisestikin ilman Venäjän vastaavaa sitoutumista taktisten ydinaseiden poistamiseen. Tätä vastustaa ainakin kolme maata: Ranska, Latvia ja Hollanti. Ranskalla ja Britannialla on myös omat strategiset ydinaseet. Erityisesti Ranskassa on kyse kansainvälisestä arvonannosta, ei sotilaallisesta pelotteesta. Ranska on vastustanut kaikkea keskustelua Naton taktisten ydinaseiden poistamisesta ja ydinaseettomasta vyöhykkeestä. Ydinaseettomuudesta ei ole voitu edes keskustella EU:ssa.

» Sivun alkuun