Aluekehittäjä

Muutoksessa on aina mahdollisuus menestykseen.

Aluekehitys on Pohjois-Karjalan tapaisella syrjäisellä seudulla kamppailua olosuhteita ja piintyneitä tapoja vastaan. Muutoksessa on aina mahdollisuus menestykseen. Toimiva aluekehitys minimoi tappiot ja maksimoi mahdollisuudet.

Valintani Pohjois-Karjalan maakuntajohtajaksi vuonna 1995 osui vahvaan murrosaikaan. Kekkosen aikainen mekaaninen aluepolitiikka muuttui EU-jäsenyyden myötä rakennerahasto- ja hankevetoiseksi aluekehitykseksi. Uutta piti oppia lännestä – mutta myös idästä.

Tervetuloa rajalle!

мы говорим по-русски.

Harva oli havahtunut huomaamaan Venäjän ja yhteisen rajamme mahdollisuudet. Kaupoissa oli pitkin itärajaa kylttejä: "Vain yksi venäläinen kerrallaan!" Maakuntajohtajakauteni lopussa kylteissä luki jo: "мы говорим по-русски. Puhumme venäjää."

Arjen rajanylitysten helpottaminen on tärkeä osa "pehmeää turvallisuutta". Perustimme Karjalan tasavallan ulkoministeri Valeri Šljaminin kanssa rajaa ylittävän yhteistyöalueen, Euregio Karelian. Tällaista yhteistyötä oli EU:n sisärajoilta, mutta Euregio Karelia oli ensimmäinen EU:n Venäjän vastaisella ulkorajalla. Saimme aikaan myös molemmilta puolilta rajaa samanaikaisesti tulevan rahoituksen.

Koli, Pohjois-Karjalan symboli

Pohjois-Karjalalla menee hyvin, kun Kolilla menee hyvin.

Strategiaryhmän ponnistelujen tuloksena Kolille avautui mahdollisuus kehittyä maakunnan johtotähdeksi. Kansallispuistoa laajennettiin. Luontokeskus Ukko rakennettiin, hotellia restauroitiin ja kulttuuritarjontaa lisättiin.

Ensimmäinen Koli Border Forum kokoontui vuonna 2003. Teemana oli rajatutkimus. Monialaiset keskustelut käytiin valtioiden välisistä suhteista turvallisuuteen ja identiteettiin, alueellisuudesta luonnon monimuotoisuuteen ja luonnonsuojeluun.

Sittemmin Koli Forumista on tullut korkeatasoinen kansainvälisen luonnonvarakeskustelun areena.

Naiset näkyviin!

Miehisessä maakunnassa naiset pysyttelivät sivummalla. Heidän voimavaransa odottivat mahdollisuutta päästä esiin. Tarvittiin vain rohkaisua ja suunnan muutos.

Naisille räätälöitiin koulutusta. He saivat neuvontaa ja vertaistukea. Heitä kannustettiin verkostoitumaan ja yrittäjyyteen.

» Sivun alkuun