Puheita ja kirjoituksia

Talouskriisi - hyvä syy luopua ydinaseista

Kolumni: Voima-lehti 3.11.2011

Joku voi kuvitella voittavansa ydinsodan.

Turvallisuutta käsittelevissä kokouksissa EU:ssa on viime viikkoina taitettu peistä talouskriisin vaikutuksista jäsenmaiden ja EU:n puolustusrahoihin. Lähes kaikki maat leikkaavat puolustusrahoista.

Europarlamentissa on nostettu esiin huoli puolustusrahoituksen riittävyydestä. Huoli on osin aiheellinen, jos asiaa tarkastelee puhtaasti sotilaalliselta kannalta. Sota Libyassa osoitti heikkouksia EU:n ja sen jäsenmaiden toimintakyvyssä. Puuttui kuljetuskapasiteettia, ammuksia ja tiedustelutietoa. Kuitenkin EU ja sen jäsenvaltiot syytävät miljarditolkulla rahaa puolustukseen.

EU-maat tekevät samoja asioita, mutta huonosti. Termi “pooling and sharing” on noussut yhä keskeisemmäksi. Ajatuksena on, että maat jakaisivat toimintoja keskenään.

Tämä oli keskustelun järkevä osa, jota vihreät ovat parlamentissa tukeneet. EU tarvitsee myös sotilaallisia välineitä, mutta huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Yhdysvallat. Tavoitteet ovat niin toisenlaisia. Keskustelun huonoihin piirteisiin kuuluu, että EU:n puolustuspoliittiset haukat ovat iskeneet silmänsä unionin tutkimus- ja kehitysrahoihin. Järkevämpää olisi leikata sotateollisuuden massiivisia tukiaisia ja jakaa tehtäviä.

Yhtä kysymystä ei ole tarkasteltu lähes lainkaan, nimittäin ydinaseita. Niitä on maailmassa edelleen valtava määrä ja osa niistä valmiina laukaistavaksi. Niillä ei ole sotilaallista käyttöä nykykriiseissä juuri muille kuin terroristeille. Aseiden valtava lukumäärä luo riskejä niiden joutumisesta vääriin käsiin.

Ydinaseet ja niiden kuljetusjärjestelmät myös vanhenevat. Niiden uusiminen ja ylläpito on kalliimpaa kuin minkään muun asejärjestelmän. Ohjuskilpihankkeet ovat tämän rahantuhlauksen huipentuma. Ne militarisoivat avaruuden ja nostavat puolustukseen tarvittavat summat tähtitieteellisiksi. Ajatus ohjuskilvestä madaltaa kynnystä käyttää ydinasetta kilven “suojasta”. Joku voi kuvitella voittavansa ydinsodan.

Suomen etu on ydinaseiden vähentäminen. Kannattaa muistaa, että lähialueillamme on varsinkin taktisia ydinaseita tuhatmäärin. Venäjänkin pitäisi niitä modernisoida. Uusi varustelukierre on siten aluillaan Suomen naapurustossa. Toinen vaihtoehto on poistaa aseet kokonaan. Meidän siis kannattaa lisätä ponnisteluja ydinaseiden vähentämiseksi. Kuuleeko ulkoministeriö?

» Takaisin

» Sivun alkuun