Puheita ja kirjoituksia

Kestävä työnjako näkyy Brysseliin asti

Kolumni: Karjalainen 23.11.2011

Keskinäisen kilpailun voi säästää hetkeen, jolloin hyvät kortit Itä-Suomeen on jaettu.

Jorma Ollilan johtama maabrändivaltuuskunta näki myös Itä-Suomen. Suomen Luomuinstituutti Mikkeli ei ole vain Etelä-Savon asia eikä vain Etelä-Savon mahdollisuus. Sen tulee olla koko Itä-Suomen yhteinen intressi. Kaikkien tuki on tarpeen. Ja samalla logiikalla: minne metsä- ja bioenergiaosaamisen voisi kukaan kuvitella sopivan yhtä hyvin kuin Pohjois-Karjalaan?

EU:n uusi rakennerahastokausi, meille ehkä viimeinen, on valmisteilla. Nyt on pystyttävä rakentamaan Itä-Suomen aluekehitykselle tulevaisuuden tukipilarit, joiden varassa hyvinvointia kyetään vahvistamaan jatkossakin. Itä-Suomen maakunnilla on omat luonteensa ja niitä tukevat osaamisresurssit. Etelä-Savon imagonrakennusta tukee varhainen visio Suomen johtavasta luomumaakunnasta. Pohjois-Savo on profiloitunut terveyden ja hyvinvoinnin maakuntana. Pohjois-Karjala on kiistaton monipuolisen metsäosaamisen ja metsäenergian kotipaikka. Luontevalla keskinäisellä työnjaolla koko Itä-Suomi voi menestyä. Tunnistettu on. Nyt pitää myös tunnustaa.

Suomen metsäkeskuksen saaminen Pohjois-Karjalaan menetettiin naapurusten keskinäisellä nokittelulla eikä huonolla yhteispelillä saavutettu mitään Savossakaan. Metsäbioenergian tutkimus- ja innovaatiokeskus- eli ”METTI”-hankkeessa Itä-Suomen yliopisto unohti kolmannen tehtävänsä. Erityisesti aluekehityksen, mutta myös tutkimuksen, kannalta tärkeä yritysyhteistyö jäi puuttumaan. Tällaisiin virheisiin ei voi olla varaa.

Luomutuotannon strateginen kehittäminen on tulevaisuuden lupaus, jota Suomi ei lähde tavoittelemaan paalupaikalta, kirittävää on 20 vuotta. Metsäenergia on metsäpolitiikkamme marginaalissa, vaikka Suomi on kansainvälisesti puuperäisen uusiutuvan energian edelläkävijämaa. METTI on mahdollisuus ja vielä toistaiseksi etulinjassa. Siitäkin on helppo tehdä ikuinen lupaus, kadottaa momentum ja jäädä tyhjin käsin. Senhän me jo osaamme. Nyt pitää osata uutta: uskaltaa käyttää tilaisuus, olla malttia hoitaa asia menestyksekkäästi, taitaa naapurin – toisen maakunnan tai toisen toimijan – tukeminen yhteiseksi hyväksi.

Maakuntien väliset ja sisäiset ristiriidat, keskinäinen kilpailu samojen asioiden äärellä ja kateudesta kampittaminen – itse luodut ongelmat – koituvat kaikkien häviöksi. Kilpailuhenkisyys kannattaa kohdistaa ensin yhteisen itäsuomalaisen potin kasvattamiseen. Keskinäisen kilpailun voi säästää hetkeen, jolloin hyvät kortit Itä-Suomeen on jaettu. Itä-Suomessa on nyt mahdollisuus tehdä sille luontaisista, joskin uinuneista, asioista kansainvälisestikin kysytty brändi – nousta kestävän maa- ja metsätalouden kärkeen, luoda niiden pariin uutta työtä ja innovaatioita.

Metsäprofessorin ”bioenergian pitää näkyä kuustakin!” -mottoa lainatakseni: ”Itä-Suomen pitää näkyä kuustakin!”. Silloin Itä-Suomi näkyy myös Euroopassa ja sen voi olettaa näkyvän Euroopan parlamentin päätöksenteossa. Aluekehitysohjelmat ovat työn alla ja nyt on oikea hetki päättää, minne asti haluamme näkyä.

» Takaisin

» Sivun alkuun