Puheita ja kirjoituksia

Intia vesitti Iran-pakotteet

Puheenvuoro: Suomen Kuvalehti 24.2.2012

EU:n Iran-strategia on epäonnistunut.

EU harjoittaa Iranin ydinohjelmaa kohtaan ainakin periaatteessa kahden raiteen politiikka – pakotteita ja neuvotteluja.

Viimeksi on käytetty pakotteita. Uudet pakotteet estävät EU-mailta öljyn oston Iranista. Tämän ajatellaan horjuttavan Iranin taloutta siten, että ydinohjelmaan ei riittäisi varoja. Iranin talous nojaa raakaöljyn myyntiin.

Pakotteiden siis toivotaan johtavan neuvotteluihin. EU:n johtamat vuoden 2003 neuvottelut tuottivat tulosta. Tuolloin Iran lopetti uraanin rikastamisen pariksi vuodeksi.

Tällä kertaa Intia uhkaa muuttaa uudet pakotteet tehottomiksi. Öljystä on niukkuutta maailmanmarkkinoilla. Intia on tarjoutunut ostamaan lisää öljyä, jos Iran ei saa sitä muualle. Intia on jo nyt yksi suurimmista Iranin raakaöljyn ostaja.

EU:n komission puheenjohtaja Manuel Barroso ja presidentti Herman Van Rompuy olivat äskettäin Intiassa keskustelemassa vapaakauppasopimuksesta ja yrittivät vakuuttaa Intiaa pakotteiden tarpeellisuudesta. Se ei tuottanut tulosta.

Intian avulla Iran voi välttää pakotteiden pahimmat vaikutukset, vaikka elämä on muuttumassa entistäkin hankalammaksi. Hallitus voi vahvistaa otettaan syyttämällä länsimaita kurjuudesta. Jos Iranin keskiluokka ajetaan liian ahtaalle, se saattaa radikalisoida maan nykyistäkin arvaamattomampiin suuntiin.

EU:n pakotteilla on iso vaikutus myös eurooppalaisiin. Öljyn hinnassa arvioidaan jo olevan parinkymmenen dollarin Iran-kriisin lisä. Mikäli kriisi voimistuu, vaikuttaa se välittömästi öljyn hintaan. Siten pakotteet horjuttavat jo ennestään epävakaata eurooppalaista taloutta.

Uusilla pakotteilla piti lähettää kaksi viestiä. Viesti Iranille siitä, että Eurooppa on tällä kertaa yksimielinen ja suhtautuu erittäin vakavasti uusiin tietoihin Iranin ydinohjelmasta. Israelille puolestaan piti lähteä vahva viesti, ettei se alkaisi toimia sotilaallisesti. Tämä viesti ei mennyt lainkaan perille. Israelissa keskustellaan lähinnä siitä, milloin on liian myöhäistä iskeä.

EU:n nykyinen kahden raiteen strategia – pakotteet ja neuvottelut – näyttää epäonnistuneen. Ensimmäinen raide ei vie perille ja toinen katosi hetkeksi kokonaan. Iranilta odotettiin pitkään vastausta EU:n korkean edustajan Catherine Ashtonin kirjeeseen. Nyt Iran on vastannut. Neuvottelut voivat alkaa.

Emme voi vaatia uraanin rikastamisen lopettamista. Rauhanomaisiin tarkoituksiin rikastaminen on sallittu ns. ydinsulkusopimuksen mukaan. Iran on allekirjoittanut tämän sopimuksen, kun taas esimerkiksi Israel ja Pakistan ovat kehittäneet oman ydinaseensa sopimuksen ulkopuolella.

Iran tuskin neuvottelee, jos siltä vaaditaan rikastamisen lopettamista täysin. Ydinohjelma on kansallinen ylpeydenaihe. Mikään hallitus ei pysy vallassa, jos se pakotetaan luopumaan tällaisista ylpeydenaiheista. Useimmat hahmotellut käytännön ratkaisut – joita ovat esittäneet niin Venäjä kuin eri ydinasevalvojatkin – sallisivatkin jonkin verran uraanin rikastamista tiukassa Kansainvälisen Atomienergia järjestön IAEA:n valvonnassa.

Neuvotteluja varten tarvitaan nopeita poliittisia vastauksia ainakin kysymyksiin: Miten paljon uraanin rikastamista Iranille voidaan sallia ja millaisilla rajoituksilla? Mitä pakotteita voitaisiin purkaa ja millä edellytyksillä? Millaisen Iranin kanssa EU haluaa olla tekemisissä 10–15 vuoden kuluttua?

Ennen kaikkea tarvitaan uutta strategiaa ja uudenlaisia diplomaattisia ponnisteluja Lähi-idän turvallisuuskysymysten ratkaisemiseksi. Tässä Suomessa tänä vuonna pidettävän YK-kokouksen, jonka aiheena on joukkotuhoaseista vapaa Lähi-itä, tulisi olla ensimmäinen, uutta suuntaa näyttävä askel.

» Takaisin

» Sivun alkuun