Puheita ja kirjoituksia

Kreikan pitäisi harkita eurosta irrottautumista

Kolumni: Karjalainen 21.6.2012

Uhkakuvien sijaan on aika puhua euroeron hyödyistä
Kreikassa valittiin sunnuntaina parlamentti. Samalla äänestettiin talouden hoidosta. Säästötoimet ja EU:n ja IMF:n tukipaketti voittivat, Kreikka valitsi euron. Päättäjät huoahtivat ja markkinat vetivät henkeä. Hetken. Kreikan velat eivät kuitenkaan hävinneet mihinkään. Kaikki haasteet ovat edessä.

Kreikan pitäisi harkita eurosta irrottautumista. Samaa mieltä kanssani on Suomen kansalaisten enemmistö. Nettipankki Nordnetin teettämässä mielipidetiedustelussa peräti 57 prosenttia suomalaisista uskoo Kreikan eroavan eurosta. Tämän tulisi tapahtua, ei euron, vaan Kreikan oman tulevaisuuden takia. Kreikan ero eurosta tarjoaisi sille mahdollisuuden palauttaa kilpailukyky. Ja omanarvontunto.

Tärkeintä olisi, että kreikkalaiset itse ottaisivat vastuun maansa tulevaisuudesta. He havahtuisivat ratkaisemaan itse korruption ja rahankäytön ongelmat sen sijaan, että makaavat tulessa ja syyttävät kuumista oltavista Saksaa ja EU:ta. Kaikkien kreikkalaisten olisi käärittävä hihat saman projektin äärellä, myös niiden, jotka nyt siirtävät rahojaan pois maasta. Vastuu kasvaa uhkien kautta.

Mikäli Kreikka jatkaa eurossa, maalle tullaan maksamaan pankkitukia kriisin selvittämiseksi vielä vuosia. Korruptiota ei kitketä hetkessä eikä veroja opita maksamaan heti. Kriisin seurauksena veronmaksu on päinvastoin vähentynyt. Ovatko unionin muiden maiden kansalaiset valmiita tähän?

Kreikan jääminen euroon tietää väistämättä populismin ja ääripuolueiden nousua paitsi Kreikassa myös muissa EU-maissa. Se tuo poliittista epävakautta Eurooppaan vuosikymmeniksi.

Eurosta eroamiseen on liitetty paljon uhkakuvia: kaupankäynti vaikeutuisi, yrityksiä kaatuisi, työttömyys kasvaisi, tuontitavaroiden hinnat nousisivat jyrkästi, inflaatio söisi säästöt. Varmasti näinkin. Tilanne tarkoittaisi myös monia hyötyjä, erityisesti Kreikalle, mutta myös koko Euroopalle. Ero merkitsisi käytännössä devalvaatiota. Selkein käytännön seuraus tästä olisi, että matkailu Kreikkaan muuttuisi halvaksi ja vierasta valuuttaa alkaisi virrata maahan. Myös Kreikan talouden päätökset tulisivat hieman enemmän maan omaan päätäntävaltaan.

Devalvaatio ja itse tehdyt - ja siten myös itse hyväksytyt - päätökset auttaisivat maan uuteen kasvuun. Oma valuutta merkitsisi uutta alkua. Vaaditut säästöt johtavat vain maan talouden kutistumiseen. Missään ei näy tukipakettia, joka elvyttäisi taloutta. Oma valuutta voisi olla tällainen elvytysmekanismi.

Velat jouduttaisiin kirjaamaan europankkien tappioiksi. Nähdäkseni näin käy joka tapauksessa. Lainoja mahdollisesti uudelleen neuvoteltaessa Kreikan neuvotteluasema ei ainakaan heikkenisi. EU:n rahastojen kautta Kreikalle voitaisiin kuitenkin kanavoida kasvua ja yrityksiä tukevia rahoja.
Kreikan talouden rakenneuudistukset ovat pitkittyneet vaalien takia. Nyt Kreikan pitää saada yhteiskuntansa toimimaan ja taloutensa pyörimään. Valtion kassa huutaa verotuloja. Ja kreikkalaiset kestävää ratkaisua, johon jaksaa sitoutua. Uhkakuvien sijaan on aika puhua euroeron hyödyistä.

» Takaisin

» Sivun alkuun