Puheita ja kirjoituksia

Itsekkyyden kilpalaulanta

Itä- ja Länsi-Savo-lehdet 17.12.2012

Näin joulun alla korostuu antaminen ja saaminen, läheisten ajatteleminen. Tunnemme keskinäistä solidaarisuutta ehkä enemmän kuin muina aikoina. Heikompiosaisuus koskettaa, käärimme paketin vähävaraisille ja lahjaostoksilla kolikko kilahtaa joulupataan.

Samanlaisia solidaarisuuden ja yhteisvastuun tunteita ei koeta Euroopan kokoushuoneissa. Budjettineuvottelujen joulutauolle jäätiin itsekkäitä suunnitelmia hioen.

Uuden rahoituskauden neuvottelut ovat kärjistyneet valtiokohtaisiksi vaatimuksiksi. Yhteistä on vain hyminä säästöjen tarpeesta ja budjetin leikkaamisesta.

EU:n presidentin Van Rompuyn esityksessä leikattaisiin maataloudesta ja aluekehityksestä, tutkimus- ja innovaatiorahojen kustannuksella ja kilpailukyvyn nimissä. Ranska haluaa pienentää budjettia, mutta ei maatalouden osalta. Ranska tunnetaan maanviljelijöiden mellakoista, joilla on kansan vahva tuki. Saksa haluaa säästöjä, mutta ei aluekehitysvaroista. Saarivaltiosta kaikuu brittien näkemys: menot jäädytettävä. Suomen kanta on jotain sen suuntaista, että säästää pitää, kunhan mistään Suomeen tulevasta ei leikata. Rakentavia ehdotuksia ei omia asemia vahvistavien puheenvuorojen lomassa ole kuultu.

Ehkä pöyristyttävin soraääni tässä itsekkyyden kilpalaulannassa on Tanskalla. Se haluaa miljardin kruunun alennuksen jäsenmaksuunsa. Tanskalla menee hyvin eikä sillä euron ulkopuolisena EU-maana ole kontollaan talouskriisin kärventämiä velkoja.

Tällaisista asetelmista ollaan ponnistamassa Eurooppaa nousu-uralle. Enemmän Eurooppaa, sanovat johtajat, poliittista unionia tarvitaan. Vähemmän Eurooppaa, sanovat samat johtajat, kun on talouskeskustelun vuoro. Tämän budjettipelin panoksena on - ei enempää eikä vähempää kuin koko Euroopan tulevaisuus. Pelissä on yhteiskuntarauha. Pelissä on lukuisten ihmisten arki ja toimeentulo.

Nuorissa on tulevaisuus -sanonta lupaa tällä menolla meille kaikille huonoa. Yhä useampi eurooppalaisnuori on työtön ja erityisen synkkä tilanne, jopa 50 %:n nuorisotyöttömyys, on jo 8 jäsenmaassa: Slovakiassa, Kreikassa, Espanjassa, Portugalissa, Irlannissa, Italiassa, Latviassa ja Liettuassa köyhyys kasvaa nuorison myötä.

Mistä budjettineuvotteluissa oikeastaan puhutaan, kun puhutaan säästötarpeista, jäsenmaksujen alentamisesta, budjetin supistamisesta tai tukileikkauksista?

Silloin puhutaan Euroopan kilpailukyvyn heikkenemisestä, köyhyydestä, paisuvasta nuorisotyöttömyydestä, menetetystä sukupolvesta ja sille tarjotusta näköalattomasta tulevaisuudesta.

Kun ollaan yhteiskuntarauhan äärellä, olennainen kysymys on, kykenemmekö näkemään lyhyen aikavälin yli ja rakentamaan Eurooppaan kestävää järjestelmää, jossa oman edun tavoittelu ruokkii yhteistä hyvää eikä ahneudessaan syö sitä?

» Takaisin

» Sivun alkuun