Puheita ja kirjoituksia

Demokratian loppu

Voima, kolumni 1.9.2013

Nyt olisi tarvittu täydellinen asevientikielto
Egyptin piti olla uusi Turkki, jossa kansa on islaminuskoista, mutta valtion hallinto maallinen ja demokraattinen. Mutta mitä ihmettä Egyptissä tapahtuu?

Entinen diktaattori Mubarak on vapautettu kun taas vaaleilla valittua presidenttiä pidetään vankina tuntemattomassa paikassa. Mubarakia syytettiin mielenosoittajien tappamisesta. Armeijan asettamalla väliaikaisella hallituksella on silläkin jo tuhannen mielenosoittajan henki kontollaan. Vaalit voittanutta muslimiveljeskuntaa väitetään terroristeiksi, sen johtajat on vangittu.

En väitä, että demokraattisesti valittu hallitus olisi tehnyt kaiken oikein. Vuosia maan alla toimineella muslimiveljeskunnalla ei ollut hallintokokemusta ja presidentti Mursi runnoi uuden islamilaisen perustuslain läpi kaikkia kuulematta. Talous ei liioin kehittynyt odotetusti. Demokratiassa huono hallitus kuitenkin vaihdetaan vaaleilla, ei sotilasvallankaappauksella.

USA:lle ja Euroopalle tilanne on kiusallinen. Sotilasvallankaappauksesta ei haluta puhua. Egyptin väliaikaista hallitusta patistetaan järjestämään uudet vaalit. Se mahdollistaisi sovittelun saman pöydän äärellä. Kansainväliset vaatimukset eivät tehoa, - väkivalta jatkuu eikä vaaleista ole tietoa. Näin jatkuessaan tilanne vain radikalisoi Egyptin islamisteja terrorismiin. Tavoite demokratiasta karkaa kauemmas.

USA ja EU ovat hampaattomia. USA on perunut yhteiset harjoitukset Egyptin armeijan kanssa ja viivästyttänyt lentokoneiden vientiä. Toisaalta USA rahoittaa Egyptin armeijaa vuosittain 1,3 miljardilla dollarilla. Rahat menevät asehankintoihin, pääsääntöisesti USA:sta. Tätä kyseenalaista rahoitusta ei ole poliittisista syistä ainakaan vielä haluttu lopettaa. EU keskeytti niiden aseiden ja sotilastarvikkeiden viennin Egyptiin, joita hallitus käyttää mielenosoittajia vastaan. Nyt olisi tarvittu täydellinen asevientikielto. Humanitäärisen avun rajoittamista on jo ehdotettu, mutta sitä EU aikoo antaa jatkossakin. Taloudellisen tuen menetystä korvaamaan löytyvät kuitenkin aina uudet kumppanit, Egyptin tilanteessa islamistiset Saudi-Arabia ja Arabiemiirikunnat.

Egypti, ja länsimaat, on valintojen edessä. Ovatko demokratia tai vakaus egyptiläisten uudet vaihtoehdot? Vai onko kysymys sittenkin valinnasta maallisen hallinnon ja islamilaisen hallinnon välillä? Tukemalla armeijaa vastustetaan uskonnollista valtiota. Onko sen hintana demokratia ja lisääntyvä terrorismi?

» Takaisin

» Sivun alkuun