Puheita ja kirjoituksia

Suomi ei ole enää auttava Pohjoismaa

Helsingin Sanomat 27.9.2013

Suomessa on noin 70 syyrialaispakolaista, Ruotsissa heitä on 15 000 ja Norjassa 3 500. Muukalaisvihamielisemmäksi kääntyneessä Tanskassakin pakolaisia on kymmenkertainen määrä, 730. Suomen hallitus on päättänyt lisätä pakolaisten määrää 500:lla. Pakolaiskiintiöstä otetaan 200, mikä merkitsee vähemmän pakolaisia muualta, ja 300 sen ulkopuolelta.

Periaatteessa olen samaa mieltä niiden kanssa, jotka puhuvat sen puolesta, että pakolaisia tulee auttaa siellä, missä he ovat. Omaiset ovat lähellä ja paluu on helpompaa.

Syyrian tilanteessa tämä ei päde. Pakolaisia on naapurimaissa jo yli kaksi miljoonaa. Taakka naapurimaille on kohtuuton. Olot pakolaisleireillä ovat kestämättömät. Siellä vallitsevat nälkä, pelko ja toivottomuus. Sota jatkuu vielä pitkään. Neuvotteluja diplomaattisesta ratkaisusta tai edes aselevosta ei ole aloitettu.

On myös totta, että satojen, jopa tuhansien, pakolaisten vastaanotto on vain pisara dramaattisesti kurjistuneessa tilanteessa. Se on kuitenkin ratkaisevaa jokaisen turvaa tarvitsevan kohdalla. Jokainen lapsi ja aikuinen on tärkeä. Jokainen, joka pääsee paremman elämän alkuun ja pois leireiltä, on tärkeä.

Nyt on toimittava heti. Kiintiöpakolaisten vastaanottoa kuntiin tulee vauhdittaa. Kunnat ovat muutamia poikkeuksia, kuten Närpiötä, lukuun ottamatta haluttomia ottamaan pakolaisia. Kunnille korvataan kustannukset, mutta korvaus on liian pieni. Tiedän, että ministeriö on ehdottanut korvauksen nostoa, mutta hallitus ei ole tätä hyväksynyt. On aika arvioida tasoa uudelleen.

Myös kiintiön ulkopuolelta tulevien pakolaisten tilannetta on helpotettava. Turvapaikkahakemusta ei voi jättää Suomen ulkopuolella. Ilman viisumia ei pääse Suomeen. Toisen EU-maan kautta tulleet palautetaan.

Myös perheenyhdistäminen on hankalaa. Oleskeluluvan saaneella on oltava vakuudet toimeentulosta. Esimerkiksi puolison elättämiseen tulee olla 1 700 euron kuukausitulot. Nelihenkisen perheen tulojen pitää olla 2 600 euroa kuukaudessa.

EU on esittänyt, että jäsenmaat tulkitsisivat omia turvapaikkasäännöksiään joustavasti juuri syyrialaisten kohdalla. Syyrian sotaa käydään EU:n naapurissa. Kun autamme nyt, voimme hädän hetkellä myös itse pyytää ja saada apua.

Suomen pakolaispolitiikka ei ole erityisen inhimillistä, eikä kansainvälinen suojeluvastuu toteudu. Tässä kysymyksessä olemme EU:n takapenkin oppilas.

Suomessa on silti väläytetty jopa pakolaiskiintiön lakkauttamista. Se tarkoittaisi käytännössä eristäytymistä kansainvälisestä yhteisöstä ja irtisanoutumista kansainvälisistä pakolaissopimuksista. Ehdotuksia heitettäessä on unohdettu miettiä, miten dramaattiset seuraukset niillä olisi Suomen asemaan kansainvälisessä yhteisössä.

» Takaisin

» Sivun alkuun