Puheita ja kirjoituksia

Tarja Cronberg: Suomi EU:n arktiseksi brändiksi

7.10.2013

Europarlamentaarikko Tarja Cronberg haluaa Suomen panostavan EU:ssa arktisiin alueisiin. Suomesta voi tulla EU:n silta Arktiseen. Arktiset alueet pohjoisen uutena haasteena edustavat huomispäivän politiikkaa, Cronberg painotti maanantaina Helsingissä, Ulkopoliittisen instituutin ja ulkoministeriön järjestämässä seminaarissa Pohjois-Euroopan yhteistyöstä.

EU ei ole pyrkimyksistään huolimatta päässyt elintärkeän Arktisen neuvoston tarkkailijajäseneksi. Arktisen neuvoston jäsenmaana Suomesta voi, tietoisesti panostamalla, tulla Arktisen ääni EU:ssa, Cronberg tähdentää.

Arktisen nousu muuttaa asemaamme EU:n ulkolaidalta uuden painopistealueen tuntumaan. Kylmyys ja jää liitetään jo nyt Suomeen. Itse imago ja brändi ovat siis vahvasti olemassa. Eduskunta hyväksyi sitä paitsi äskettäin Suomen Arktisen strategian jossa painotetaan nimenomaan suomalaista arktista osaamista.

Suomen 90-luvun lopulla kehittämä Pohjoinen ulottuvuus osana EU:n politiikkaa ei enää ole tarpeeksi näkyvä tai toimiva aloite EU:n puitteissa, sanoo Tarja Cronberg. Vahvana arktisena kilpailijana Cronberg kuitenkin pitää Ruotsia. Ruotsilla on esimerkiksi Kiirunassa pohjoismaisessa mittakaavassa merkittävä avaruustutkimuskeskus. Cronberg peräänkuuluttaakin pikaisia toimia ja yhteistyötä eteenkin Norjan mutta myös Kanadan kanssa.


Tarja Cronberg, MEP, Euroopan parlamentin ulkoasianvaliokunnan jäsen


http://www.fiia.fi/fi/events/ Pohjois- Euroopan alueellinen yhteistyö - puheista tekoihin, ma 7.10.2013, klo 10-12, Eduskunnan päärakennuksen auditorio

» Takaisin

» Sivun alkuun