Puheita ja kirjoituksia

EU:n uusin rajavalvontajärjestelmä ei pelasta ihmishenkiä

10.10.2013

Eurosur- rajavalvontajärjestelmän avulla tuskin olisi onnistuttu pelastamaan ihmishenkiä Lampedusan vesiltä, sanoo europarlamentaarikko Tarja Cronberg. Poliitikot piiloutuvat teknisten järjestelmien taakse. Pelastusoperaatiot eivät ole etusijalla. Eurosur johtaa pikemminkin uusiin, vakaviin ihmisoikeusongelmiin.

- Jo nyt tiedetään aivan tarpeeksi Välimerellä liikkuvista laivoista. Myös laivoista joissa on ihmissalakuljetusten uhreja, Cronberg tähdentää. Ei kuitenkaan tiedetä miten pitäisi menetellä tai kenelle vastuu kuuluu, viime kädessä. Tässä piilee varsinainen ongelma, eikä kukaan ole halukas ottamaan vastuuta.

Europarlamentti hyväksyy tänään Eurosurin istunnossaan Strasbourgissa. Vihreät MEPit äänestävät Eurosuria vastaan. Parlamentin vihreä ryhmä on vaatinut järjestelmään ennen kaikkea toimia pakolaisten pelastamiseksi ja erillisiä pakolaisviisumeja. Järjestelmä ei myöskään saa tähdätä pakolaisveneiden välittömään palauttamiseen, koska matkustajien joukosta voi löytyä turvapaikkaan oikeutettuja.

Cronbergin mukaan poliittinen tahto aitojen ongelmien ratkaisemiseksi puuttuu. Vastuun jakaminen pakolaisista EU-maiden kesken ei myöskään toimi. EU-maat joihin maantieteellisistä syistä ei hakeudu suuria määriä pakolaisia eivät käytännössä ole halukkaita jakamaan vastuuta esimerkiksi Välimeren maiden kanssa, Cronberg huomauttaa.

Eurosur (European External Border Surveillance System) on kehitelty estämään luvattomia rajanylityksiä Euroopassa vahvistamalla tiedonvaihtoa ja yhteistyötä jäsenvaltioiden viranomaisten välillä.

» Takaisin

» Sivun alkuun