Puheita ja kirjoituksia

Älä vakoile ystävää

1.11.2013

Tarja Cronberg:
ÄLÄ VAKOILE YSTÄVÄÄ

Amerikan tiedustelupalvelu NSA ei ole salakuunnellut ainoastaan miljoonia tavallisia saksalaisia, vaan myös Angela Merkeliä. Presidentti Obama on sanonut lopettavansa liittolaisten johtajien kuuntelun. Miksi vain johtajien, miksei myös meitä kaikkia muita, joita tuskin voidaan epäillä terrorismista?

Palasin juuri Yhdysvaltainvierailulta. Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunta kävi rajapintaa tunnustelemassa ja neuvottelemassa EU:n ja USA:n suhteista. Huolenaiheita riittää: Syyria, vapaakauppasopimus, salakuuntelu, NSA ja Merkelin puhelin..

Amerikkalaiset puolustautuvat sillä että kaikki vakoilevat. Ja sillä että he eivät välitä kuunnella kun me puhumme äidin kanssa, mutta jos äiti puhuu terroristien kanssa, asia kuuluu heille. Eikä tavallisia kansalaisia muka voi erottaa terroristiepäillystä 9/11 jälkeen. USA hyväksyi lokakuussa 2001 niin kutsutun Patriot Actin, joka mahdollisti ulkomaalaisten salakuuntelun. Lähtökohtaisesti silloin kuin on terrorismiepäilyjä. Tiedustelupalvelut ovat kuitenkin tulkinneet tätä laajasti. Kaikki mikä on ollut mahdollista, on tehty. Kontrolli niin organisaatiossa itsessään kuin kongressin on pettänyt.

Eurooppalainen näkökulma korostaa sitä, että ystävää ei vakoilla. On asetettava rajoja. Ja meidän politiikkojen on suojeltava kansalaisiamme yliaktiivisilta tiedustelupalveluilta. Eurooppalaiset vaativat selityksiä, työryhmä on asetettu ja Obamakin on aloittanut tutkinnan.
Selityksiä tuskin saamme, mutta ehkä jotain sopimuksia tulevaisuutta varten.
Tiedustelupalvelujen työtä on rajattava ja kontrollin on toimittava. Amerikkalaiset kuitenkin vastustavat kaikkia kansainvälisiä sopimuksia, myös kahdenvälisiä. Kun kysyin tätä mahdollisuutta, niin vastaus oli että myös muut liittolaiset, esimerkiksi Afganistan, haluaisivat samaa.

Luottamuspula EU:n ja USA:n välillä on todellinen ja syvä. Taustalla on myös eurooppalaisten ja amerikkalaisten erilaiset prioriteetit. Amerikkalaiset asettavat turvallisuuden yksityisyyden suojan edelle. Eurooppalaiset arvostavat yksityisyyden suojaa, ei vähiten Merkelin kotimaassa, jossa Stasin vakoilu on vielä hyvässä muistissa. Amerikkalaiset puolestaan toteavat että heidän tehtävänsä on suojella omia kansalaisiaan (heitäkin on kuunneltu), ei eurooppalaisia.

Tapahtunut vaikuttaa kaikkiin EU:n ja USA:n välisiin suhteisiin. Tunnelma tapaamisissamme oli aggressiivinen. Mistään anteeksipyynnöstä ei ollut kysymystäkään. EU:n ja USA:n välillä käydään vapaakauppaneuvotteluja, molemmille maille tärkeitä. Salakuuntelu uhkaa myös näiden neuvottelujen tulevaisuutta. Ne varmasti jatkuvat, mutta vastustajien määrä on huomattava. Lopuksi kysymys: oliko Snowden petturi vai sankari? The answer is blowing in the wind.

(Aamulehti 1.11.2013)

MEP Tarja Cronberg on Euroopan parlamentin Iran-valtuuskunnan puheenjohtaja, sekä ulkoasianvaliokunnan ja turvallisuus - ja puolustusvaliokunnan jäsen.

» Takaisin

» Sivun alkuun