Puheita ja kirjoituksia

HS: USA heräsi vakoilun vakavuuteen

31.10.2013

Uutiset Ulkomaat

HS-analyysi
USA heräsi vakoilun vakavuuteen
31.10.2013 15:40 9

Tuomas Niskakangas
Helsingin Sanomat


EU-parlamentista Washingtonissa tällä viikolla vierailevat valiokunnat ovat vaatineet selvityksiä vakoiluskandaalista. Kuvassa mepit Timothy Kirkhope (oik.), Hubert Pirker ja Claude Moraes.
Yhdysvallat on pyrkinyt siirtämään vastuuta vakoilusta osin eurooppalaisille vakoiluorganisaatioille.
Kun paljastui, että Yhdysvallat on kuunnellut Saksan liittokansleri Angela Merkelin puhelinta, Saksassa puhkesi skandaali.
Yhdysvalloissa asia ohitettiin olankohautuksella. Yhdysvallat tuntuu heränneen tilanteen vakavuuteen vasta aivan viime päivinä.
Uutiskanavien puhuvat päät ovat alkaneet yksi toisensa jälkeen todeta, että skandaali näyttää vahingoittavan Yhdysvaltojen Eurooppa-suhteita vuosiksi.
Paljastukset Yhdysvaltojen vakoilutoiminnan laajuudesta kumpuavat Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuusviraston NSA:n alihankkijalle työskennelleen Edward Snowdenin vuotamista asiakirjoista.
Uusimpiin paljastuksiin lukeutuvat Merkelin salakuuntelun lisäksi laajat puhelutietojen keräykset Ranskassa ja Espanjassa.
Tällä viikolla Yhdysvaltojen tiedusteluyhteisö ja Valkoinen talo ovat joutuneet kysymysten ristituleen. Vastauksia Yhdysvaltojen tiedustelun ohjesäännöistä ovat vaatineet sekä maan oma kongressi että Euroopan parlamentti.
EU-parlamentista vierailee tällä viikolla Washingtonissa peräti kolme eri valiokuntaa, jotka ovat vaatineet selityksiä ulkoministeriöltä, kongressilta ja tiedusteluviranomaisten edustajilta.
Ulkoasiainvaliokunnan matkassa ollut Tarja Cronberg (vihr) sanoi, että Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä vallitsee nyt "voimakas luottamuspula".
Obama on luvannut maan vakoilukäytäntöjen tarkistusta, mutta epäselväksi on jäänyt miten. Cronbergin mukaan amerikkalaisilla ei ole juuri kiinnostusta yhteisiin sopimuksiin ja ohjeistuksiin vakoilun osalta.
Erityisen herkkä aihe oli Merkelin salakuuntelu. Amerikkalaisten vakuuttelut siitä, että Merkeliä ei enää kuunnella, herättivät sekä naurua että loukkaantumista eurooppalaisissa.
Saksan oma valtuuskunta oli saapumassa Washingtoniin keskiviikkona selityksiä tivaamaan.
Yhdysvallat on pyrkinyt siirtämään vastuuta vakoilutoimista osittain Euroopan omien valtioiden vakoiluorganisaatioiden niskoille.
Tiistaina Yhdysvaltojen tiedusteluyhteisön ylin päällikkö James Clapper ja NSA:n johtaja Keith Alexander puolustivat kongressin julkisessa kuulemisessa NSA:ta syytöksiltä.
Heidän mukaansa osa vuodetuissa asiakirjoissa mainituista puhelutiedoista ei ollut NSA:n itsensä keräämiä, vaan ne oli annettu Yhdysvalloille maan liittolaisten tiedustelupalveluilta. Saksa ja Ranska eivät ole kommentoineet väitteitä.
Clapper sanoi kuulemisessa, että Euroopan omat johtajat ovat usein tietämättömiä siitä, mitä niiden tiedusteluyhteisöt tekevät. Clapper syytti eurooppalaisia tekopyhyydestä.
Hänen mukaansa vieraiden valtojen johtajien tarkkailu on ollut tiedustelutoiminnan ydintä koko sen 50 vuoden ajan, jonka hän on toiminut tiedusteluyhteisössä, ja muut maat tekevät samaa.
"Tämä muistuttaa minua klassikkoelokuva Casablancasta. 'Herran jumala, täällä pelataan uhkapelejä'", Clapper sanoi.
Hän viittasi kohtaukseen, jossa korruptoitunut ranskalainen teeskentelee raivoa toiminnasta, jossa hän on itse ollut osallisena.

Kirjoittaja on HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja.


» Takaisin

» Sivun alkuun