Puheita ja kirjoituksia

Puolustusyhteistyö EU:ssa säästää rahaa

20.11.2013

MEP Tarja Cronberg:
Puolustusyhteistyö EU:ssa lisää luottamusta ja säästää rahaa

Uusi EU-raportti pohjustaa joulukuun EU-huippukokouksen tärkeintä teemaa.

"On absurdia että maailman toiseksi suurin armeija on käytännössä käyttökelvoton. Maailman toiseksi suurin armeija kuuluu nimittäin Euroopan unionille: 1,6 miljoonaa sotilasta. EU-maat käyttävät yhteensä lähes 200 miljardia euroa puolustukseen vuosittain. Kuitenkaan EU:lla ei ole sotilaallista kapasiteettiä silloin kuin sitä tarvittaisiin", sanoo europarlamentaarikko Tarja Cronberg.

Euroopan parlamentti äänestää torstaina täysistunnossa mietinnöstä, jossa arvioidaan Euroopan yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa. Raportti painottaa EU-maiden tarvetta ryhtyä yhteisostoihin puolustuksen saralla. Siinä korostetaan että sotilaallisen kapasiteetin yhdistäminen ja yhteiskäyttö on merkittävä keino vastata resurssien puutteeseen EU:ssa.

"EU:n nopean toiminnan joukot perustettiin tilanteessa joka vaati Eurooppaa puolustautumaan ulkoisilta vaaroilta. Tämän päivän vaaratilanteet liittyvät ilmastoon, terrorismiin ja kyberhyökkäyksiin. Nyt joukkoja kritisoidaan koska niitä ei käytetä. Paras armeija on kuitenkin sellainen jota ei tarvitse käyttää. Pitää miettiä joukkojen käyttötarkoitus ja rooli uudelleen. Joukot eivät sovellu esimerkiksi ympäristökatastrofien yhteyteen, kuten on ehdotettu, koska ne ovat voimakkaasti aseistettuja", Cronberg huomauttaa.

Ensimmäiseen kertaan viiteen vuoteen EU:n huippukokouksessa käydään joulukuussa 2013 keskustelu, jossa käsitellään yksinomaan Euroopan turvallisuutta ja puolustusta.

"Suomenkaan puolustus ei ole irrallaan tästä. Kuitenkin meillä vielä vaietaan ja julkinen keskustelu loistaa poissaolollaan. Suomella tulee olla aktiivinen rooli Vilnan huippukokouksessa. Meidän on kehitettävä omaa puolustustamme EU:n kautta ja oltava mukana luomassa Euroopan uutta puolustusstrategiaa", sanoo Cronberg.


MEP Tarja Cronberg on Euroopan parlamentin Iran-valtuuskunnan puheenjohtaja, sekä ulkoasiainvaliokunnan ja puolustus- ja turvallisuusalivaliokunnan jäsen.

» Takaisin

» Sivun alkuun