Puheita ja kirjoituksia

Iranin eristäminen murtuu

24.11.2013

Tarja Cronberg:
Iranin eristäminen murtuu

Tarja Cronberg, Euroopan parlamentin Iran-valtuuskunnan puheenjohtaja, on erittäin tyytyväinen Iranin ydinohjelmaa koskevien Geneven neuvottelujen tulokseen.

"Hienoa että diplomaattinen ratkaisu oli mahdollinen, tilanteessa jossa molemminpuolinen epäluottamus on kestänyt vuosikymmeniä ja sotilaallisen iskun uhka on ollut akuutti. Puhelinkeskusteluillakin on merkitystä!"

"Tämä on ensi askel, jolla on paljon vastustajia: haukat USA:n kongressissa ja kovan linjan edustajat Iranin hallituksessa, sekä Israel ja Saudi Arabia. Tämä oli myös välttämätön askel yhteiselle jatkotyöskentelylle, jossa varsinaiset karikot vielä odottavat. Kaikkien neuvotteluosapuolten etu oli kuitenkin löytää ratkaisu."

Iranin eristämisen murtuminen vaikuttaa voimatasapainoon Lähi-idässä, mutta myös ihmisoikeustilanteeseen Iranissa.

"Jo nyt tämä on näkyvissä: Israelin ja Saudi Arabian voimakas vastustus ovat ensi merkkejä tulevasta valtataistelusta ja USA:n vaikeasta tasapainotteluroolista liittolaistensa kanssa.
Neuvottelutulos antaa samalla mahdollisuuden ratkaista muita akuutteja ongelmia: Afganistan, huumeiden salakuljetus jne. Kun jännitteet Iranin sisällä vähenevät voidaan toivoa että myös ihmisoikeustilanne paranee."

Iranilaisille suurin merkitys on että perustetaan humanitaarinen pankki, jonka kautta he voivat ostaa esimerkiksi lääkkeitä vaikeisiin sairauksiin.

Lisätietoja Tarja Cronbergiltä: 050- 3964000

MEP Tarja Cronberg on Euroopan parlamentin Iran-valtuuskunnan johtaja, sekä ulkoasiainvaliokunnan että puolustus- ja turvallisuusalivaliokunnan jäsen.

» Takaisin

» Sivun alkuun