Puheita ja kirjoituksia

Tarja Cronberg: EU:n ihmisoikeusedustaja Iraniin

18.12.2013

Tarja Cronberg: EU:n ihmisoikeusedustaja Iraniin

Euroopan parlamentin Iran-valtuuskunnan viikon kestävän Iran-matkan (12.18.12.2013) päätteeksi valtuuskunnan puheenjohtaja, europarlamentaarikko Tarja Cronberg toteaa:

"Meille on tällä hetkellä tarjoutunut harvinaislaatuinen tilaisuus, joka on todellinen avaus, mutta ei välttämättä kestä kovin pitkään. Iranin kansan odotukset ovat korkealla. Asteittaista muutosta on tapahtumassa iranilaisessa yhteiskunnassa."

"Iran-valtuuskunta tapasi heti ensimmäisenä vierailupäivänä Teheranissa Saharov- palkinnolla palkitut ihmisoikeusaktivistit Nasrin Sotoudehin ja Jafar Panahin. Keskustelimme heidän kanssaan ihmisoikeuksista ja kutsuimme heidät Brysseliin noutamaan palkintonsa."

"Keskusteltuaan vaihtoehdoista iranilaisten johtajien kanssa, valtuuskunta esittää että EU:n ihmisoikeusedustaja vierailisi Iranissa lähiaikoina, jotta pystyisimme avaamaan vuoropuhelin ihmisoikeuksista. Valtuuskunnan jäsenet, viisi europarlamentaarikkoa, ovat myös sitä mieltä että EU:lla tulee olla edustusto Iranissa, näkemys johon EU-maiden suurlähettiläät Teheranissa yhtyvät. Ensiaskel voisi olla EU:n nimittämä erityisedustaja Iranissa.

"Yhteistyötä Iranin kanssa voisi myös laajentaa käsittämään huumeiden salakuljetusta sekä alueellista turvallisuutta. Opiskelija- sekä kulttuurivaihtoa tulisi sitä paitsi lisätä."

Iran-valtuuskunnan vierailu Iranissa oli ensimmäinen sitten vuoden 2007.

» Takaisin

» Sivun alkuun