Puheita ja kirjoituksia

Suomen puolustus on kytkettävä Euroopan yhteyteen

Kaleva 19.1.2014

Suomen puolustus on kytkettävä Euroopan yhteyteen

Pääkirjoituksessa "Ruotsin sokki tuntuu meilläkin", 14.1.2014, todetaan että "liittoutumattoman maan monenkeskinen yhteistyö ei takaa sotilaallista turvaa". Mielestäni puolustus kytkettynä Euroopan yhteyteen ja resurssien jakaminen olisi parempi vaihtoehto kuin Nato.

Euroopan puolustusta ympäröivät myytit täyttäisivät helposti vähintään Sormusten herran kokoisen nidoksen. Yksi näistä myyteistä on, että Euroopan maiden armeijat pystyvät puolustautumaan ulkopuoliselta maa- tai kybervoimien hyökkäykseltä. Toinen myytti on, että meillä on eurooppalainen puolustus, joka perustuu koordinaatiolle ja jäsenvaltioiden keskinäiselle luottamukselle. Ja on vielä kolmaskin myytti, jonka mukaan Nato pystyy turvaamaan eurooppalaisten jäsenmaidensa puolustuksen. Ja viimeinen myytti kuuluu, että kukaan ei vakavasti edes voisi harkita Eurooppaan hyökkäämistä, jonka takia voimme vähentää puolustusmenojamme ja antaa eurooppalaisen aseteollisuuden vapaasti laajentaa vientiään.

On korkea aika jättää tämä kuviteltu hobittien maa ja kohdattava todellisuus. Monen syyn summana Euroopan maat eivät omaa riittäviä puolustusvoimavaroja. Puolustustarpeetkin ovat erilaisia. Ongelma sen sijaan on, että Euroopan puolustus ei ole yhtenäinen järjestelmä, vaan pikemminkin käynnissä oleva prosessi. Vielä riittää päällekkäisyyttä, luottamuksen puutetta ja silkkaa epävarmuutta.

Pitäisi olla enemmän koordinointia, strategista valvontaa ja suunnittelua sekä yhteistyötä. Hyvä esimerkki tästä on Euroopan jäsenvaltioiden puolustussektoreiden väliset nk. pooling and sharing -projektit. Ajatus resurssien jakamisesta on hyvä, kuten kansallisten puolustusvoimien koordinointi ja toisiaan täydentävät käytännöt. Joskus asiat toimivatkin aivan mainiosti. Esimerkiksi Belgialla ja Hollannilla on yhteiset merivoimat. Monessa muussa tapauksessa luottamuksen puute kuitenkin estää yhteistyön.

Moni voi olla sitä mieltä, että ennen kuin käytämme paljon energiaa yhteisen eurooppalaisen puolustuksen rakentamiseen, eurooppalaisten olisi annettava Naton hoitaa koko homma.
Nato ei kuitenkaan pysty kehittelemään hätäratkaisua Euroopan puolustuksen suhteen. Nato on kylmän sodan jälkeen vuosia pyrkinyt löytämään strategisen vision. Primus motorina ollut USA on taas vähemmän kiinnostunut Natosta ja on jo siirtänyt katseensa Tyynelle merelle ja Lähi-itään. Nato kamppailee rahoituksen kanssa, eikä ole oikein löytänyt tehtäväänsä.

Naton tulevaisuus riippuu siitä, miten kykeneviä eurooppalaiset Nato-jäsenet ovat. Niin kauan kuin kansallinen kapasiteetti on olematon, ja Euroopan puolustus on totta vain paperilla, ei voi olettaa Naton olevan kovinkaan erilainen. Todellisuuden tunnustaminen on edellytys puolustusoption valinnassa. Mutta tärkeää on myös näkemys tulevaisuudestamme. Suomen puolustuksen tulevaisuus on Euroopan käsissä niin kauan kuin Suomen poliittiset, taloudelliset ja sosiaaliset pyrkimykset ovat osa ajatusta Euroopan integraatiosta. Siksi Suomen puolustus on kytkettävä Euroopan yhteyteen.

Tarja Cronberg, europarlamentaarikko

Kaleva, 19.1.2014

» Takaisin

» Sivun alkuun