Puheita ja kirjoituksia

"EU on kuin uusperhe"

8.2.2014

Europarlamentaarikko Tarja Cronberg (vihr.) vieraili perjantaina Vaasassa ja puhui muun muassa Vaasan ammattiopiston opiskelijoille EU-asioista yhdessä toisen mepin, Nils Torvaldsin (r.) kanssa

Europarlamentaarikko Tarja Cronberg (vihr.) sanoo vastustaneensa Suomen liittymistä EU:n jäseneksi parikymmentä vuotta sitten.
Nyt hän on varaukseton EU:n kannattaja. Siihen on selvä syy.

– Koko EU:n idea on rauha, ja siinä on onnistuttu. Toisen maailmansodan jälkeen EU on edistänyt rauhaa ja vakautta, ja sen vuoksi EU sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2012.

Rauhan pitäminen ja konfliktinesto ovat nimenomaan EU:n ulkopolitiikan tavoitteena, ja Cronberg on meppinä erikoistunut ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

Hän nousi europarlamenttiin varasijalta, kun Heidi Hautalasta tuli ministeri, ja on istunut parlamentissa nyt kolme vuotta.

Toukokuun EU-vaaleissa Cronberg hakee pääsyä uudelle kaudelle.

Moni pelkää, että EU on menossa liittovaltion suuntaan. Cronberg on eri mieltä.

– En näe liittovaltiokehitystä. Seuraan EU:ssa tarkasti juuri ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Jos jokin asia on jäsenmaiden omassa päätännässä, niin se, eikä sitä olla muuttamassa. Ja esimerkiksi pankkiunioni koskee vain talousasioita, ei muita asioita, joista EU:ssa päätetään.

Cronberg vertaa EU:ta uusperheeseen.

– Jos Suomi on niin kuin perhe, niin EU on uusperhe. Siellä on sinun lapsia ja minun lapsia, monia isiä ja äitejä, mutta tärkeintä on, että halutaan olla yhdessä, turvallisessa yhteisössä.

Valtioiden turvallisuuteen liittyy läheisesti myös puolustuspolitiikka.

– EU voisi tehdä läheisempää yhteistyötä puolustuspolitiikassa. Nyt eri maat käyttävät puolustukseen yhteensä noin 200 miljardia euroa vuodessa. Jokainen ajattelee vain omaa puolustustaan. Minusta eri maat voisivat tehdä yhteishankintoja ja järjestää yhteisharjoituksia. Saataisiin enemmän vähemmällä rahalla.

Ajankohtaisesta Ukrainan tilanteesta Cronberg on huolissaan.

– On syntynyt kuilu, jossa vastapuolilla ovat EU ja Venäjä. EU voi uhkailla pakotteilla ja viisumivapauden estämisellä, mutta minusta pitäisi tarjota myös porkkanoita, sillä ukrainalaiset tarvitsevat toivoa. Kun kesäkuussa on EU:n ja Venäjän huippukokous, niin viimeistään silloin pitäisi asettaa sellainen tulevaisuuden tavoite, että jonain päivänä Ukraina on EU:n jäsen. Se antaisi toivoa.

Suomen toinen vihreiden meppi, Satu Hassi, ei halua enää jatkaa parlamentissa. Jos vihreiden suosio EU-vaaleissa säilyy entisellään ja he saavat kaksi meppiä läpi, Cronberg toivoo olevansa toinen ja saavansa työpariksi ilmastoasioiden osaajan.

– Satu Hassi on hoitanut ilmastoasioita tähän asti, ja minä olen keskittynyt EU:n turvallisuuspolitiikkaan. Haluaisin jatkaa sitä työtä, mutta toki kaikki vastuualueet voidaan jakaa uusiksi, kun uusi kausi alkaa.

Entisenä työministerinä Cronbergia kiinnostaa turvallisuuspolitiikan lisäksi EU:n työllisyyspolitiikka.

– EU:n suurin ongelma tällä hetkellä on nuorten työttömyys. Kreikassa ja Espanjassa nuorten työttömyysaste on yli 50 prosenttia, Italiassa, Irlannissa ja Portugalissa yli 30 prosenttia. Tälle asialle pitää tehdä jotain ja nopeasti. Jos nuoret muuttavat pois, jäljelle jää vain ikääntyvien maanosa.

(kuva Minna Hirvelä/ Ilkka)

http://m.ilkka.fi/arki-ja-el%C3%A4m%C3%A4/eu-on-kuin-uusperhe-1.1551282

» Takaisin

» Sivun alkuun