Puheita ja kirjoituksia

Turun Sanomat: Valtava valvontakoneisto Eurooppaan

16.2.2014

Valtava valvontakoneisto syntymässä Eurooppaan

Kotimaa | Turun Sanomat16.2.2014 04:50 | 30

Euroopassa rakennetaan parhaillaan ennennäkemättömän suuria valvontajärjestelmiä. Euroopan komissio valmistelee hanketta, joka yhdistäisi yli 400 kansallisen viranomaisen tietokannat toisiinsa.

Pian lähes kaikista EU-maista löytyy tietokone, jolla pääsee käsiksi valtavaan määrään salaisia raportteja, satelliittikuvia ja jopa sotilastietoa. EU on markkinoinut valvontaa merellisenä yhteistyönä. Mukana on kuitenkin myös muuta kuin merellistä tietoa.

EU alkaa esimerkiksi kerätä kaikkien ulkomaalaisten sormenjäljet ulkorajoillaan. Rajat ylittävistä ihmisistä kootaan ehkä maailman suurin tietopankki. Valvontahankkeita kehittävä komentaja Pasi Staff Merivoimista myöntää, että tiedonvaihtoyhteistyö voi kehittyä muuksikin kuin vain merten ja rajojen valvonnaksi. Periaatteessa mikä tahansa viranomainen voi hyödyntää järjestelmää ja tutkia hyvin laajasti asioita eri maissa.

Koko kehitys on saanut alkunsa Suomesta. Nyt rakennettava eurooppalainen yhteistyö ottaa mallia muun muassa Suomen ja Ruotsin yhteistyöstä. Europarlamentaarikko Tarja Cronberg (vihr) vaatii, että valvonnasta pitäisi keskustella kriittisesti. Hän pelkää, että pian EU valvoo rajojensa sijaa ihmisiä. Myös turva-alan yritykset ovat aloittaneet lobbaustyön päästäkseen käsiksi lähes loputtomaan määrään salaista tietoa.

Rami Nieminen TS
Kuva: Puolustusvoimat

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/595798/Valtava+valvontakoneisto+syntymassa+Eurooppaan

» Takaisin

» Sivun alkuun