Puheita ja kirjoituksia

TS kolumni: EU:n vakavin ongelma Ukrainassa

18.2.2014

Tarja Cronberg: EU:n vakavin ongelma Ukrainassa ei ole Venäjä

Ukrainan kehitystä tarkkaillaan tällä hetkellä kaikkialla geopoliittisena kaksintaisteluna EU:n ja Venäjän välillä. Kylmän sodan henki leijuu ilmassa. Venäjää vertaillaan Neuvostoliittoon 80-luvulla, Moskovan taistellessa pitääkseen Itä- eurooppalaiset liittolaisensa läntisen Euroopan ulottuvilta.

Rautaesiripun poistuttua läntinen Eurooppa toivotti entiset Varsovan-liiton maat tervetulleiksi ja antoi toivoa EU ja NATO-jäsenyydestä. Itäeurooppalaiset jättivät lopullisesti taakseen Venäjän vaikutusvallan ja liittyivät kerhoon. Nyt Ukrainakin haluaisi liittyä. Mutta Venäjällä on taas valtaa, eikä päästä Ukrainaa menemään. Näin tarinaa kerrotaan.

Historia ei kuitenkaan useinkaan kertaudu täysin samassa muodossa. Venäjä ei ole Neuvostoliitto. Ja vaikka Kremlin poliittinen retoriikka on hurskasta, maalla ei ole vastaavia keinoja tai resursseja kuin Neuvostoliitolla. Siihen aikaan pystyttiin pitämään Itä-Eurooppa kurissa vuosikymmenien ajan Moskovan vaikutusvallan avulla. Moskova valitsi ja valmensi liittolaistensa eliitin, joka näin pysyi sille lojaalina. Keinoja täydensi media ja massapropaganda, joka ylisti neuvostoelämän paremmuutta kapitalismiin verrattuna.

Vaikka Venäjä nostaakin esille Ukrainan ja Venäjän yhteisen historian, ihmissuhteet ja taloudelliset sekä strategiset intressit, Ukraina on poliittisesti huomattavasti vähemmän riippuvainen Moskovasta kuin Puola tai Unkari Neuvostoliitosta Brezhnevin ajankaudella. Venäjä ja Ukraina ovat naapureita, mutta maat eivät kuulu samaan poliittiseen tai ideologiseen ryhmittymään.
Ainoa tehokas keino Venäjän käsissä tänään on raha, joko suorien lainojen tai rankaisevien sanktioiden muodossa. Tämä ei kuitenkaan ole paras tapa pitää lähellään valtavaa, monimutkaista ja ylpeätä valtiota.

Toisaalta Euroopan unionikaan ei enää ole entisellään verrattuna kylmän sodan loppuun. On ironista että niin moni EU:ssa syyttää Venäjää siitä että Janukovitsh ei allekirjoittanut yhteistyösopimusta EU:n kanssa Vilnan huippukokouksessa. EU tiesi että Venäjä ei toivonut sopimusta, mutta kuitenkin EU oli sitä mieltä että kauppasopimus olisi houkuttelevampi kuin Venäjän tarjous. Näin ei kuitenkaan ollut.

EU:n Ukrainassa kohtaama vaikein ongelma ei ole Venäjä tai Moskovan pakottava käsi, vaan yhteisön oma vähenevässä oleva vaikutusvalta lähialueilla. EU ei koskaan aikaisemmin ole ollut näin hämmentynyt laajentumispyrkimyksissään ja uusien jäsenien suhteen. Jäsenmaat eivät Vilnan sopimustekstissä mitenkään viitanneet Ukrainan jäsenyyteen.

EU:lla on vielä mahdollisuus luoda myönteistä historiaa. Ellei yhteisö todellakaan pysty tarjoamaan naapureilleen jäsenyyttä, Itäisen kumppanuus-hankkeen epämääräisellä ja ylevällä kielellä, jolla peitetään laajenemisväsymystä ja luottamuspulaa taloudellisen kriisin jäljiltä, olisi lopetettava puhe siitä että jäsenyydestä tulee todellisuutta maiden ollessa siihen valmiita. Maat eivät ehkä koskaan ole valmiita ellei kannustimena ole EU- jäsenyys, selkeästi ääneen lausuttuna.

Vaikutusvalta tarkoittaa EU:lle sitä, että yhteisö pystyy tarjoamaan todellisen integraatio-option, joka antaa etulyöntiaseman Venäjän suhteen.

Turun Sanomat 18.2.2014

http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijan+kolumni/597151/EUn+vakavin+ongelma+Ukrainassa+ei+ole+Venaja

» Takaisin

» Sivun alkuun