Puheita ja kirjoituksia

Suomi sovittelijaksi Ukrainaan

19.2.2014

Ukrainan tilanteen nopean kärjistymisen johdosta MEP Tarja Cronberg sanoo:

"Esitän osanottoni kuolonuhrien omaisille ja tuomitsen jyrkästi väkivallan käytön."

"Kohdennetut EU-sanktiot väkivallasta vastaavia tahoja vastaan ovat varmasti oikeutettuja, mutta kriisin rauhoittamiseksi päättäväisemmät diplomaattiset keinot ovat tarpeen."

"EU on liian iso ja hidas organisaatio saadakseen toteuttamiskelpoisen ratkaisun aikaiseksi. EU:n Itäinen kumppanuus ei myöskään enää saa luottamusta osakseen, vaikka sen alkuperäinen tarkoitus olikin estää epävakaisuus EU:n naapuristossa. EU:n on pikaisesti mietittävä naapuruusstrategiansa, suhteensa Ukrainaan, sekä strategisen kumppanuutensa Venäjän kanssa uudelleen. Prosessi tulee viemään aikaa ja vaatimaan korkean tason keskusteluja."

"Juuri tällä hetkellä tarvitsemme kuitenkin joustavan ja ennakoivan sovittelijan, joka pystyy saamaan kaikki Ukrainan osapuolet yhden pöydän äärelle, rakentamaan yhteisymmärrystä ja sitoutumista EU:n, Venäjän ja muiden kansainvälisten toimijoiden kesken. Suomi on EU:n ja ETYJ: n jäsenmaa jolla on hyvät suhteet kaikkiin alueellisiin valtioihin. Suomi voisi tarjoutua sovittelemaan Ukrainan kriisiä."

MEP Tarja Cronberg on Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnan ja sen turvallisuus- ja puolustusalivaliokunnan jäsen, sekä Iran- valtuuskunnan puheenjohtaja

» Takaisin

» Sivun alkuun