Puheita ja kirjoituksia

Karjalainen: Raadollista rajavalvontaa - "maailman vauraiden ihmisten etu"

31.1.2014

Itä-Suomen yliopiston Venäjä- ja rajatutkimuskeskuksen (VERA) järjestämä keskustelutilaisuus Onko älykäs raja viisas ratkaisu? osui Pohjois-Karjalassa ajankohtaiseen aiheeseen:

-? Viisumikäytäntöjen helpottumisen odotetaan lisäävän matkailun mahdollisuuksia Pohjois-Karjalassa, VERA pohdiskeli kutsussaan.

Europarlamentaarikko Tarja Cronberg (vihr.) kertoo, että EU:lla on rakenteilla kaksi erillistä teknisiin järjestelmiin pohjautuvaa rajavalvontamuuria. Älykkäät rajat -hanke maksaa 1,1 miljardia euroa, ja se pohjautuu sormenjälkitunnistukseen. EU:hun pyrkiviltä kerätään henkilötietoja ennen rajaa ja rajalla, joten tekniikka ei välttämättä nopeuta rajamuodollisuuksia.

Lisäksi on Välimeren maiden aloitteesta tekeillä on Eurosur-tekniikka, joka käyttää valvonnassa esimerkiksi lennokkeja. Hanke maksaa 300 miljoonaa.

Molemmissa hankkeissa kansalliset rahoitusosuudet tulevat mainittujen summien päälle.

-? Onko kustannus-laatu-suhde järkevä, Cronberg kysyy.

Eurosuria myydään Välimeren alueella ajatuksella maahan pyrkijöiden paikallistamisesta, mutta järjestelmä mahdollistaa myös ihmisten entistä nopeamman palauttamisen.

Cronberg näkee hankkeissa paljon muitakin pulmia:

-? Kun kansalliset tietopankit yhdistetään rajavalvontavirasto Frontexin alle, syntyy maailman suurin tietopankki. Tämän seurauksia ei ole arvioitu. Aina kun jokin organisaatio saa valtaa, se valta on poissa kansallisilta toimijoilta. Siksi kannatankin omaa kansallista rajavalvontaa.

Tietopankkien sisältämien tietojen pysyminen salaisina arveluttaa. Lisävalvonta on ongelmallinen yksityisyyden ja ihmisoikeuksien kannalta: kolmansien maiden kansalaisten pitää EU:n onnelaan päästäkseen antaa sormenjälkensä.

-? Teknisillä järjestelmillä pyritään myös vähentämään rajahenkilökuntaa, ja automaatio vähentää inhimillisyyttä.

Tutkija Eeva-Kaisa Prokkola Oulun yliopistosta yhtyy pitkälti Cronbergin kritiikkiin.

-? Teknologia nähdään ratkaisuna ja sen uskotaan antavan täydellistä tietoa.

Raadollisimmillaan rajavalvonta on silloin, kun raha ja tavara saavat liikkua, mutta köyhät halutaan pitää poissa:

-? Rajojen tulisi siis pystyä entistä paremmin erottelemaan toivottu ja ei-toivottu liikkuvuus toisistaan. Rajojen tehovalvonta on maailman vauraiden ihmisten etu. Toisaalla EU taas puhuu ihmisoikeuksien toteutumisen puolesta, Prokkola sanoo.

Majuri Jukka Lukkari Pohjois-Karjalan rajavartiostosta uskoo uuden tekniikan mahdollisuuksiin. Älykkäät rajat -tekniika mahdollistaa passien leimaamisen sähköisesti nykyisten musteleimojen sijasta:

-? Nyt ei voida tietää, onko Suomesta EU-alueelle tullut lähtenyt EU:sta vai jäänyt alueelle. Sähköinen leimaus kertoo henkilön todella poistuneen.

http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/43038-raadollista-rajavalvontaa-maailman-vauraiden-ihmisten-etu

» Takaisin

» Sivun alkuun