Puheita ja kirjoituksia

Länsi heräsi Ukrainaan: ”EU on liian iso ja hidas”

21.2.2014

(uusisuomi.fi/ulkomaat)

Euroopan unioni ryhtyy toimiin Ukrainan poliittisen kriisin purkamiseksi. EU:n ulkoministerit tapaavat huomenna Brysselissä kokouksessa, jossa käsitellään Ukrainan tilannetta.

Viranomaisten vahvistamien kuolonuhrien määrä Ukrainan levottomuuksissa on noussut jo lähelle kolmeakymmentä. Joukossa on hallinnonvastaisia opposition mielenosoittajia ja poliiseja.

Tänään tasavallan presidentti Sauli Niinistö järjesti pikaisen tiedotustilaisuuden, jossa hän piti mahdollisena talouspakotteiden asettamista Ukrainan johdolle.

Niinistö uskoi kuitenkin, että pakotteet eivät välttämättä ole paras keino puuttua EU:n naapurimaan politiikkaan.

Myös pääministeri Jyrki Katainen (kok.) piti lausunnossaan esillä mahdollisia talouspakotteita Ukrainan johtoa, esimerkiksi presidentti Viktor Janukovitšia vastaan.

Janukovitš on kieltäytynyt eroamasta tai tekemästä opposition mielenosoittajien vaatimia uudistuksia maan hallintoon.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman van Rompuy on myös pitänyt pakotteita esillä.

"EU liian hidas"

Suomalainen meppi, europarlamentin ulkoasiainvaliokunnan jäsen Tarja Cronberg (vihr.) puolestaan ei usko, että EU kykenee oikeasti vaikuttaviin toimiin Ukrainassa.

Mielenosoitukset alkoivat, kun maan hallinto hylkäsi EU:n kauppasopimuksen ja tarttui Venäjän tarjoamaan talouspakettiin. Opposition mielestä maan olisi pitänyt kääntyä kohti Eurooppaa.

- EU on liian iso ja hidas organisaatio saadakseen toteuttamiskelpoisen ratkaisun aikaiseksi. EU:n Itäinen kumppanuus ei myöskään enää saa luottamusta osakseen, vaikka sen alkuperäinen tarkoitus olikin estää epävakaisuus EU:n naapuristossa, Cronberg sanoo tiedotteessaan.

- Juuri tällä hetkellä tarvitsemme kuitenkin joustavan ja ennakoivan sovittelijan. Suomi on EU:n ja ETYJ: n jäsenmaa jolla on hyvät suhteet kaikkiin alueellisiin valtioihin. Suomi voisi tarjoutua sovittelemaan Ukrainan kriisiä.

Ukrainan hallinto ilmoitti tänään aloittavansa laajan terrorismin vastaisen operaation koko maassa. Tämä sai euromepin, SDP:n eurovaaliehdokkaan Mitro Revon huolestumaan ”yhden aukion” ulkopuolisista tapahtumista.

- Kiovan yksi aukio ja pari katua ovat symbolisesti tärkeitä. Mutta toimittajien pitäisi raportoida pikkukaupungeista! Jonkun tulisi seurata, kenen puolella on poliisi, kenen hallussa ovat hallintorakennukset. Tarkistaa pitäisi myös, onko huhuissa sotilasosastojen liikkeistä perää, Repo kirjoittaa Uuden Suomen Puheenvuorossa.

- Jos valta paikallistasolla vaihtuu, kuten alkaa näyttää - Länsi-Ukrainassa oppositiolle, idässä ehkä Janukovitshiakin jyrkemmille aineksille - ollaan jo sisällissodassa. Mikäpä sen osuvampi sisällissodan määritelmä olisi, kuin että maassa on monta valtakeskusta ja väkivaltakoneistoa.

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/66776-lansi-herasi-ukrainaan-eu-liian-iso-ja-hidas

» Takaisin

» Sivun alkuun