Puheita ja kirjoituksia

EU:n pitää arvioida, mitä suhteelta halutaan

23.2.2014

Cronberg: ”EU otti alussa liikaa kantaa Ukrainan opposition puolesta.”

Hannamari Ahonen
Helsinki
Aamulehti, Satakunnan Kansa, Kainuun Sanomat, Pohjolan Sanomat, Ilkka, Pohjalainen, Keskipohjanmaa ja Kaleva

Sen jälkeen kun akuutti kriisi on saatu ratkaistua, pitää EU:n arvioida oma roolinsa Ukrainassa.
Näin sanoo europarlamentaarikko Tarja Cronberg (vihr), joka istuu Euroopan parlamentin ulkoasianvaliokunnassa.
Cronbergin mielestä EU ja osa europarlamentaarikoista lähti Ukrainan kriisissä alussa liikaa opposition puolelle. Cronbergin mukaan näin selkeää puolen valitsemista pitää varoa, koska se heikentää neuvottelumandaattia. Cronberg muistuttaa, että täytyy olla selvillä, ketä tuetaan, kun tuetaan oppositiota.

- Ukrainan oppositiossa on paljon hyvää tarkoittavia ihmisiä, jotka haluavat yhteistyötä Eurooppaan. Mutta oppositiossa on paljon kansallismielisiä ja provokaattoreita, joita ilman tilanne ei olisi kärjistynyt verenvuodatukseen.

Oppositio vaati lauantaina, että parlamentti erottaisi presidentti Viktor Janukovitshin heti.
– Kun presidentit käyttävät kohtuutonta valtaa ja väkivaltaa, silloin nimenomaan vaalit on tapa saada heidät pois. On tärkeää, että ihmiset saavat ilmaista mielipiteensä, mutta erottamispäätös täytyy tehdä laillisessa järjestyksessä. Euroopan unioni ajaa demokratiaa, sitä pitää toteuttaa kriisitilanteissa.

Euroopan parlamentissa Venäjä on nähty Ukrainan kiusaajana. Cronbergin mukaan osittain se on totta, mutta EU on ollut toinen osapuoli.

EU:sta tuli osallinen noin kymmenen vuotta sitten, kun perustettiin itäinen naapuruus. Sen tarkoituksena oli rakentaa siltaa Venäjään ja Neuvostoliiton vaikutuspiirissä olleisiin EU:n itäisiin naapureihin. Käytännössä siltaa ei rakennettu, vaan EU eristi Venäjän.

- Ei tiedostettu, että Venäjä on niin vakavissaan vaikutuspiiristään. On ollut myös vauhtisokeutta, koska on oletettu, että kaikki haluavat EU:n yhteistyötä. Tulikin yllätyksenä, että presidentti Janukovitsh ei allekirjoittanutkaan vapaakauppa- ja assosiaatiosopimusta.

Cronbergin mielestä Ukrainaa ei olisi saanut laittaa joko–tai -valintatilanteeseen EU:n ja Venäjän välillä, koska se jakoi ukrainalaisia.
Hän on tyytyväinen, että EU:n ulkoasianedustaja Catherine Ashton on vaihtanut asennoitumistaan.
– Ashton on nyt sanonut, että tämä pitää nähdä sekä–että -tilanteena.
Cronberg arvioi, että EU on myös liian jyrkästi sanonut, että itäisessä naapuruudessa ei ole kysymys jäsenyyslupauksesta.

– Ehkä pitäisikin ottaa jäsenyysperspektiivi. Se ei tarkoita, että Ukrainasta tulisi nopeasti EU-jäsen. Se olisi mahdollisuus kitkeä korruptiota, tehdä taloudellista yhteistyötä ja rakentaa siltaa Venäjään.

–EU tarvitsee ulkopolitiikkaansa pitkäaikaista strategiaa, nyt reagoidaan liian satunnaisesti ja kapeasti yksittäisiin kriiseihin.

Fakta
Ulkoasiat
Cronberg kuuluu Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokuntaan, jonka rooli on parlamentin kannan muodostaminen ulkopoliitiikkaan J AVaikuttaa ulkoasiainedustajan Catherine Ashtonin hallintoon.
Cronberg on ollut Kööpenhaminan Rauhan- ja konfliktintutkimuslaitoksen johtaja.

.


» Takaisin

» Sivun alkuun