Puheita ja kirjoituksia

Ukrainaan kiireellisesti sovittelija

23.2.2014

(Hannamari Ahonen,
Aamulehti, Satakunnan Kansa, Kainuun Sanomat, Pohjolan Sanomat, Ilkka, Pohjalainen, Keskipohjanmaa ja Kaleva.)


Europarlamentaarikko Tarja Cronbergin (vihr) mukaan Ukrainaan tarvitaan kiireellisesti pysyvä eurooppalainen diplomaattisovittelija, joka pysyy Ukrainassa vaaleihin saakka.

Ukrainan kriisinhallinta tulee olemaan pitkä prosessi, joka jatkuu senkin jälkeen, kun verenvuodatus saadaan loppumaan.
Cronberg on esittänyt, että Suomi olisi Ukrainassa hyvä neuvottelija.

–?Suomella idän ja lännen välissä on sillanrakennusosaamista. Suomi on sanonut haluavansa olla kriisinhallinnan suurvalta, tässä sellainen kriisi on. Sovittelijan olisi pidettävä aktiivisesti yhteyttä kaikkiin konfliktin osapuoliin ja hänellä tulisi olla EU:n ja ETYJ:n tuki.
EU:n puolesta Kiovassa neuvottelivat perjantaina sopimuksen Puola, Saksa ja Ranska, POISTETTU Cronbergin mielestä on aiheellista kysyä, mikä on EU:n pienten maiden rooli ulkopolitiikassa. EU:n sijaan neuvottelijoiksi valittiin kolmen suuren maan ulkoministerit.

Suomen sillanvälittäjän rooli näkyy Cronbergin mukaan myös suomalaisten europarlamentaarikkojen asennoitumisessa Ukrainan kriisiin. He ovat puolueesta riippumatta osanneet monien muiden maiden edustajia paremmin ajatella kriisiä myös Venäjän näkökulmasta, eivätkä ole lähteneet äänekkäästi tukemaan v a i n oppositiota.

–?Suomella on myös omat intressit. Ei ole mahdollista, että Suomen ja Venäjän suhteet ovat yhtä huonot kuin EU:n ja Venäjän suhteet.tällä hetkellä

» Takaisin

» Sivun alkuun