Puheita ja kirjoituksia

Tarja Cronberg: Britannian pitäisi poistua EU:sta

26.2.2014

Minna Kurki
Aamulehti, Strasbourg 26.2.2014

Europarlamentaarikko Tarja Cronberg räväyttää pöytään sen, mitä harva kehtaa suoraan sanoa:
- Britannian pitäisi poistua unionista.
Vihreä ”meppi” on tullut tähän tulokseen istuessaan Euroopan parlamentin turvallisuus- ja puolustusvaliokunnassa. Cronbergin mukaan valiokunnan EU-jäsenyyttä vastustavat brittijäsenet estävät turvallisuuspoliittiset keskustelut eurooppalaisesta yhteistyöstä vetoamalla Natoon.

- Britannia on niin voimakkaasti Naton sylissä, että se estää kaiken eurooppalaisen yhteistyön, edes keskustelun siitä, Strasbourgissa parlamentin täysistuntoon osallistuva Cronberg sanoi tiistaina.
Ajattelun taustalla vaikuttaa Yhdysvaltain hiipuva kiinnostus Eurooppaan ja Natoon. Siksi EU ei voi Cronbergin mielestä pitää Natoa turvallisuuspolitiikan tukijalkana.

- EU:lla on valtavasti resursseja turvallisuuspolitiikassa. Me käytämme yhteensä 200 miljardia euroa puolustukseen. Se on enemmän kuin Kiina, Japani ja Venäjä yhteensä.
Cronbergin mukaan tämä ei tarkoita suoraan yhteistä puolustusta, mutta se luo mahdollisuuksia yhteistyöhön ja yhteisiin näkemyksiin. Sitä ei pystytä kehittämään niin kauan kuin Britannia on jäsen, Cronberg perustelee.

Cronbergilla on muitakin syitä kannattaa brittien eroa. Ne voi tiivistää näin: Britannia haluaa ylipäätään suhtautua EU:hun a la carte –pöytänä, josta suuri maa napsii sen, mitä tekee mieli. Perussopimus pitäisi uusia Britannian ehdoilla, ja oikeusyhteistyössäkin Britannia haluaa olla mukana vain tietyissä toimenpiteissä, Cronberg moittii.
- Mitä siitä tulee, jos kaikki maat alkavat ottavat sieltä täältä ja pilkkovat kokonaisuuksia, Cronberg kysyy.

Siksi hän seuraa kiinnostuksella tulevia eurovaaleja ja keskustelua Britannian mahdollisista aikeista äänestää unionista irtautumisesta.
- Jos ainoa tehtävä on sabotoida yhteistyötä, ei voi olla unionin jäsen.


TAUSTA
Britannia ja EU
Ilmapiiri Britanniassa on muuttunut viime aikoina yhä EU-vastaisemmaksi. Konservatiivipääministeri David Cameron on luvannut, että Britannia järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä vuonna 2017, jos hän on pääministeri vielä seuraavien vaalien jälkeen. Britannian seuraavat parlamenttivaalit järjestetään ensi vuonna.
Viimeisimmän Yougov-tutkimusyhtiön mielipidekyselyn mukaan 39 prosenttia briteistä haluaisi äänestää maansa eroon EU:sta. EU:n jäsenenä haluaisi pysyä 36 prosenttia. 18 prosenttia ei tiedä, miten äänestäisi.
Oman mausteensa keitokseen tuo Britannian itsenäisyyspuolue UKIP, joka ajaa Britannian eroa EU:sta ja on ollut viime vuosina voimakkaassa nousussa. UKIPIA äänestäisi YouGovin mukaan vaaliessa nyt 13 prosenttia briteistä, mutta EU-vaalien kohdalla luku kaksinkertaistuu

» Takaisin

» Sivun alkuun