Puheita ja kirjoituksia

Tarja Cronberg: ETYJ heti koolle

2.3.2014

Ukrainan tilanteen nopean kärjistymisen johdosta, Venäjän parlamentin ylähuoneen annettua lupa asevoiman käytölle Ukrainassa, MEP Tarja Cronberg toteaa:


”Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJ on saatava nopeasti koolle Ukrainan vaarallisen tilanteen laukaisemiseksi. On sovittava diplomaattisista toimenpiteistä ja pantava ne käytäntöön heti. Kriisin kärjistyminen ei palvele Venäjän, Ukrainan eikä Euroopan etuja. Kriisillä tulee olemaan maailmanlaajuisesti horjauttavia vaikutuksia.”


”Jäsenmaana Suomen olisi heti pyydettävä ETYJ:tä kutsumaan koolle kiireellinen neuvottelukokous. ETYJ on ainoa kattava järjestö eurooppalaisella tasolla jonka puitteissa kaikilla kriisin osapuolilla on yhtäläinen mandaatti. EU:n on tähdättävä rauhanomaiseen ja laajaan ratkaisuun Ukrainan poliittisen ja yhteiskunnallisen kriisiin ratkaisemiseksi. Ratkaisun tulee perustua demokratiaan, kunnioittaa oikeusvaltion periaatteita ja ihmisoikeuksia, sekä Ukrainan itsemääräämisoikeutta.”


”Korkean tason ETYJ- yhteysryhmä on saatava paikan päälle Krimin niemimaalle neuvottelemaan viranomaisten kanssa estääkseen kaikki sotatoimet. EU:n on kutsuttava koolle ylimääräinen EU-Venäjä huippukokous jotta pystytään käyttämään diplomaattisia keinoja täydellä teholla.”


MEP Tarja Cronberg on Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnan ja sen puolustus- ja turvallisuusalivaliokunnan sekä Venäjä-valtuuskunnan jäsen.


» Takaisin

» Sivun alkuun