Puheita ja kirjoituksia

Ylen tutkimus: Cronberg vaikutusvaltaisin meppi

27.3.2014

http://svenska.yle.fi/artikel/2014/03/27/var-eu-rankning-torvalds-aktivast-cronberg-maktigast

Vem har mest makt i Bryssel? Yle Nyheters rankning av de finländska europaparlamentarikerna visar vem som landar i toppen och i botten.

EU-rankingen visar att SFP:s Nils Torvalds och föregångaren Carl Haglund varit aktivast med lagstiftningsarbetet. Duon Tarja Cronberg och Heidi Hautala (Gröna) har ett klart försprång med flera tunga uppdrag i parlamentet. Flitigast i klassen är Sari Essayah (KD) med hundratals resolutioner och ändringsförslag.

Svenska Yles rangordnade de finländska europaparlamentarikernas arbetsinsatser utgående från tre mätare: inflytande, lagstiftning och flit. Vi har tagit fram de kvantitativa mätarna i samråd med EU-sakkännare. Läs mer om mätarna längre ned i artikeln.

Torvalds och Haglund
drev flest lagförslag
Läs merEssayah överlägsen
resolutions­drottning
Läs merKÄLLOR: EUROPAPARLAMENTET, VOTEWATCH
BILDER: YLE ARKIV, EUROPAPARLAMENTET
GRAFIK: ALEXANDER UGGLA

?Inflytelsemätaren utgår från utskottsposter som ger parlamentarikerna möjlighet att utöva makt i beslutsfattandet.
?Lagstiftningsmätaren visar dels hur många lagförslag parlamentarikerna skrivit, dels hur ofta de fått föra sin egen grupps talan i egenskap av skuggföredragande parlamentariker.
?Flitmätaren ger utslag för hur många resolutioner och ändringsförslag en parlamentariker skrivit. Den ger en bild av parlamentarikerns aktivitet och möjlighet till påverkan.

Inom varje mätare har delmomenten fått olika tyngd för att vi ska kunna räkna ut ett vägt poängtal. De parlamentariker som suttit bara en del av valperioden har slagits ihop med sin efterföljare för att göra uppgifterna jämförbara med parlamentariker som suttit hela perioden.

Läs också: Ingemo Lindroos analys: Mer makt än en minister?

» Takaisin

» Sivun alkuun