Puheita ja kirjoituksia

Diplomatiaa korvataan nyt pakotteilla

Voima 31.3.2014

Pakotteet, oli kyse sitten henkilöihin suunnatuista tai yleisesti talouteen kohdistuvista, eivät muuta Venäjän politiikkaa. Suurten investointien menetys voisi sitä vastoin tuntua. Ja nimenomaan huipulla, Kremlissä. Investointiboikotti on tällä hetkellä paras keino vaikuttaa Venäjän johtoon. Samalla poliittisen vuoropuhelun on kuitenkin jatkuttava. Esimerkiksi Angela Merkelin ja Vladimir Putinin välinen puhelinlinja olisi hyvä pitää auki yötä päivää.

Pakotteilla ei pystytä vaikuttamaan Kremliin. Erilaiset pakotteet vaikuttavat ensinnäkin ainoastaan kolmanneksessa kaikista tapauksista. Ja silloinkin vain osittain. Pakotteita ja niiden vaikutuksia on tutkittu laajalti ympäri maailmaa. Keskeinen sanoma on että yleiset pakotteet eivät juuri vaikuta yksittäisten maiden johtotasoon, mutta kylläkin kansaan. Miten, se on eri juttu. Kansalaiset voivat olla tyytymättömiä ja vastustaa johtajaansa. Mutta yhteisen vihollisen ilmaannuttua he voivat myös ryhmittäytyä johtajansa taakse.

Vaikuttavatko yleiset talouspakotteet Venäjän tilanteeseen? Se riippuu siitä mitä niillä halutaan, mihin pyritään. Krimin palauttamista Ukrainalle niillä ei saavuteta. Pystytäänkö pakotteiden avulla estämään Venäjän tunkeutuminen Itä-Ukrainaan? Tuskin. Mikäli tämä on ollut Moskovan suunnitelmissa, pakotteet eivät siihen vaikuta. Päinvastoin, ne saattavat toimia yllykkeenä. Venäjän vastatoimet taas kaiken todennäköisyyden mukaisesti haavoittavat muun muassa Ukrainaa. Jos tavoitteena on Venäjän kansainvälinen eristäminen, se kyllä onnistuu pakotepolitiikalla. Näin nostatetaan ja kärjistetään Venäjän sisäistä katkeruutta ja vihamielisyyttä länttä kohtaan kansan keskuudessa.

Pakotteet toimivat parhaiten silloin kun niillä uhataan, ei silloin kun ne ovat voimassa. Suurvaltaan, joka Venäjä kuitenkin on, kohdistuvat pakotteet ovat aina hankalia. Suurvallalle löytyy aina kauppakumppaneita. Venäjään kohdistuvat pakotteet lähentävät maata Kiinaan. Lännen pakotepolitiikka on myös lähtenyt siitä että Venäjän oligarkit, eli suurliikemiehet, pystyisivät vaikuttamaan maan politiikkaan tai presidenttiin. Näin on ehkä ollut Ukrainassa, mutta Venäjällä oligarkit pitävät näppinsä irti politiikasta, Putinin kanssa jo aikoja sitten tehdyn pyöreän pöydän sopimuksen mukaisesti. Myös heihin on siis pyrittävä vaikuttamaan epäsuorasti, talouden kautta.

Suurten investointien puuttuminen tai menetys olisi huomattavasti tehokkaampi keino ja vastaus Venäjän kansainvälisille toimille. Venäjä tarvitsee lännen investointeja ja teknologiaa. EU:n on työskenneltävä yhdessä suurten eurooppalaisten liikemiesten, ylikansallisten konsernien ja valtionyhtiöiden kanssa, jotta saataisiin investoinnit Venäjälle loppumaan. Investointisuunnitelmat paperikoriin! Näin pystytään vaikuttamaan suoraan Moskovan pörssiin ja sitä kautta päättäjiin. Ja minimoidaan taloudellinen vaikutus jäsenmaihin, mm Suomeen.

On kuitenkin kansainväliselle yhteisölle pohjanoteeraus että Ukrainan kriisiä ei ole saatu ratkaistua diplomatian keinoin. Suomella oli tässä annettavaa. ETYJ- valtuuskunnan lähtö Ukrainaan on askel oikeaan suuntaan. Nyt tarvitaan rohkeita poliitikkoja jotka pystyvät lievittämään jännitystä ja ylläpitämään keskusteluyhteyttä.

» Takaisin

» Sivun alkuun