Puheita ja kirjoituksia

EU:n ja Iranin suhteet uuteen uskoon

3.4.2014

Päätöslauselma avaa uusia mahdollisuuksia EU:n ja Iranin välisissä suhteissa

Euroopan parlamentti hyväksyi tänään, 3.4.2014, EU:n Iran-strategiaa koskevan päätöslauselman. Parlamentin Iran-valtuuskunnan puheenjohtaja Tarja Cronberg toteaa:

"Parlamentin Iran-päätöslauselma on erittäin tervetullut, tarpeellinen ja oikeaan aikaan osuva askel kohti kattavaa ja suoraa EU:n ja Iranin välistä vuoropuhelua. Päätöslauselma ennakoi kehitystä Iranin kanssa käytävien ydinneuvottelujen jälkeen ja kartoittaa yhteistyömahdollisuuksia EU:n ja Iranin välillä ihmisoikeusasioissa, huumekaupan vastaisissa toimissa, sekä kulttuurivaihdon ja muiden vierailujen lisäämisessä. Yhteisymmärrystä tulee EU:n puolelta pyrkiä lisäämään kaikin olemassa olevin keinoin. "

"Toivon että Iran ja kuusi ydinneuvotteluihin osallistuvaa maata pääsevät yhteisymmärrykseen Iranin ydinohjelmasta. Sopimus vauhdittaisi EU:n pyrkimyksiä aloittaa tärkeä vuoropuhelu Iranin kanssa. Euroopan parlamentin nyt hyväksymässä päätöslauselmassa todetaan hyvin selvästi että ihmisoikeuskysymykset ovat etusijalla EU:n ja Iranin välisissä suhteissa. Toinen tärkeä askel olisi EU- lähetystön avaaminen Teheranissa."

"Päätöslauselman tarkoitus on viedä eteenpäin osapuolten jo tunnistettuja yhteisiä aloitteita, EP:n Iran-valtuuskunnan, Iranin parlamentin sekä Iranin hallituksen välisissä keskusteluissa Iran-valtuuskunnan vierailun yhteydessä Teheranissa joulukuussa 2013. Näitä aloitteita edistettiin EU:n ulkosuhteista vastaavan Catherine Ashtonin Iranin-vierailulla maaliskuussa ja joitakin aloitteita pannan jo täytäntöön. "

MEP Tarja Cronberg on Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnan ja sen puolustus- ja turvallisuusalivaliokunnan jäsen, sekä Iran-valtuuskunnan puheenjohtaja

» Takaisin

» Sivun alkuun