Puheita ja kirjoituksia

EU:n tulee ajaa rauhanomaista ratkaisua Ukraina-Venäjä neuvotteluissa

16.4.2014


Euroopan parlamentti keskusteli tänään, 16.4.2014, Strasbourgissa Ukrainan tilanteesta, ennen huomista lopullista päätöslauselmaa. MEP Tarja Cronberg toteaa:

"Ukrainan epävakauttaminen jatkuu kovaa vauhtia. Huomenna alkavilla neuvotteluilla Ukrainan, Venäjän, EU:n ja USA:n välillä tulee olemaan ratkaiseva merkitys kehitykselle. Ukrainan ja Venäjän on korkea aika ryhtyä vuoropuheluun. EU:n tehtävänä on tehdä kaikkensa jotta strategisesta neuvotteluyhteydestä tulee mahdollisimman rakentava ja että Venäjä ja Ukraina saadaan saman neuvottelupöydän ääreen."

"Olemme kohta tilanteessa jossa Euroopassa kyseenalaistetaan sitoutuminen rauhaan ja alueelliseen koskemattomuuteen. Ukrainan tilanne osoittaa että Euroopan rauhaan tähtäävät kansainväliset sopimukset ja järjestöt eivät enää ole olennaisia. Seuraukset ovat tuhoisia. Mikäli Venäjä ei jatkossakaan huomioi Budapestin sopimusta vuodelta 1994, siitä voi seurata ydinaseiden leviäminen. Venäjän eristäminen tämän johdosta on aivan yhtä kestämätön päätös kuin Venäjän omat lännenvastaiset toimet. Kestävä rauha Ukrainassa ja koko Euroopassa pystytään takaamaan ainoastaan Venäjän osallistumisella."

"EU:n tulee näyttää Venäjälle että yhteisö on vakavissaan ilmoittaessaan uusista mahdollisista pakotteista. Pakotteet toimivat parhaiten varoituksena, mikäli Venäjä valitsee sotilaallisen yhteenoton. EU:n pitää kuitenkin tähdätä diplomaattiseen ratkaisuun Geneven neuvottelujen pohjalta."

MEP Tarja Cronberg on Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnan, sen puolustus- ja turvallisuusalivaliokunnan ja Venäjä-valtuuskunnan jäsen, sekä Iran-valtuuskunnan puheenjohtaja

» Takaisin

» Sivun alkuun