Puheita ja kirjoituksia

Vihreää valoa eurooppalaiselle puolustukselle

29.4.2014

Keskustelu turvallisuuspolitiikasta on leimahtanut täyteen vauhtiin Ukrainan kriisin vanavedessä. Yhä useampi poliitikko tulee ulos kaapista ja ilmoittautuu Naton kannattajaksi. Vaihtoehtoja ei kuitenkaan tulisi unohtaa, sanoo MEP Tarja Cronberg.

"Nato-jäsenyys antaisi Suomelle turvatakuut sotilaallista hyökkäystä vastaan. Näitä takuita ei kuitenkaan ole koskaan pantu käytäntöön. Viime kädessä Washington päättää, mikäli takuut otetaan käyttöön tai ei."

"Tilanne itäisessä Ukrainassa osoittaa että nykypäivän taisteluja ei käydä sotilaallisin aluevaltauksin, vaan propagandasodalla, korruptiolla ja laillista järjestystä ja energiaturvallisuutta epävakauttamalla. Naton turvatakuut eivät tässä auta. Eurooppalainen laaja-alainen turvallisuus- ja puolustusyhteistyö huomioisi kaikki nämä tekijät paremmin kuin Nato ja vahvistaisi samalla EU: n yhtenäisyyttä. Venäjä onkin pyrkinyt horjuttamaan EU-maiden yhtenäisyyttä, ei Nato-maiden."

"Päätettäessä Euroopan turvallisuudesta Saksalla on enemmän sananvaltaa kuin USA:lla. Saksan presidentin äskeinen puhe vahvisti että Saksa on valmis kantamaan vastuunsa Euroopan turvallisuudesta. Suomen on turvallisuuspolitiikassa panostettava Saksa-suhteisiin. Mikäli Saksa aktiivisesti lähtee rakentamaan eurooppalaista turvallisuutta, Suomen tulee tukea sitä. Eurooppalainen puolustusyhteistyö takaa Suomen turvallisuuden paremmin kuin Nato. Näin saadaan enemmän ja parempaa turvallisuutta kuin Nato-jäsenyydellä."

Blogi: http://www.vihreat.fi/blogit/tarja-cronberg/tiivis-puolustusyhteistyo-voisi-olla-eun-vahvuus

MEP Tarja Cronberg on Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnan, sen puolustus- ja turvallisuusalivaliokunnan ja Venäjä-valtuuskunnan jäsen, sekä Iran-valtuuskunnan puheenjohtaja

» Takaisin

» Sivun alkuun