Puheita ja kirjoituksia

Ei huudeta Natoa apuun

1.5.2014

Vappu-puheessaan Kotkassa 1.5.2014 MEP Tarja Cronberg ottaa esille Ukrainan tilanteen, uuden puolustuspoliittisen tilanteen ja sen välittömät seuraukset Suomelle ja suomalaisille. Cronberg toteaa:

"Turvallisuuspolitiikan lisäksi Ukrainan tilanne on nostanut esiin pakotteet. Suomen kannalta on erittäin hankalaa jos EU hyväksyy yleisiä talouspakotteita Venäjää vastaan. Onneksi maanantaina ei vielä hyväksytty tämän kaltaisia pakotteita, vaan lisättiin vain henkilöpakotteita."

"Toisin on yleisten talouspakotteiden kanssa. Jos ne tulevat kohdistumaan öljy- ja kaasuostoihin vaikeutuu Suomen energiahuolto. Jos rahojensiirtojärjestelmään eivät suomalaiset vientiyritykset pysty vientiin, eivätkä Venäjällä toimivat suomalaisyritykset pysty kotouttamaan rahoja Venäjältä. Myös opiskelun rahoitus vaikeutuu. Vaikuttavatko nämä pakotteet Venäjän politiikkaan. Muuttavatko he suunnitelmiaan Itä-Ukrainan suhteen? En usko."

"EU:ssa on keskusteltu siitä tuleeko uusiutuvalle energialle sopia myös sitova tavoite vuoteen 2030 mennessä. Nyt se varmasti tulee. On arvioitu että jos näin toimitaan niin 30 % sitovalla tavoitteella työpaikkojen määrä lisääntyisi noin 570 000 . Jos Ukrainan kriisin takia tavoitetta siitäkin nostetaan, olisi työpaikkojen määrä suurempi. Suomessa olemme energia omavaraisia vain n 30 %, joten edessä tiukka vääntö, mutta myös työn lisääntyminen metsäenergian, biokaasun ja tuulienergian tuotannossa."

MEP Tarja Cronberg on Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnan, sen puolustus- ja turvallisuusalivaliokunnan ja Venäjä-valtuuskunnan jäsen, sekä Iran-valtuuskunnan puheenjohtaja

» Takaisin

» Sivun alkuun