Puheita ja kirjoituksia

Yle AamuTV: Vihreiden Cronberg: EU-maiden yhteinen puolustus vaihtoehto Natolle

12.5.2014

Eurovaaliehdokas Tarja Cronbergin mielestä ei ole olemassa tilannetta, jossa Venäjä hyökkäisi EU-maan alueelle.

Vihreiden europarlamentaarikon ja eurovaaliehdokkaan Tarja Cronbergin mielestä Suomessa kannattaisi keskustella EU-maiden yhteisestä puolustuksesta yhtenä turvallisuus- ja puolutuspolitiikan vaihtoehtona.

– Kun Suomessa on keskusteltu vaihtoehdoista, nostetaan esiin puolustusliitto Ruotsin kanssa ja Nato, mutta ei sitä vaihtoehtoa, joka mielestäni olisi tärkein: Euroopan turvallisuus- ja puolustuspolitiikka, joka on tavallaan olemassa Lissabonin sopimuksen kautta, Cronberg sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

EU-maiden kannattaisi Cronbergin mukaan kehittää yhteistä puolustuspolitiikkaa sotilasliitto Naton rinnalla siksi, että Yhdysvallat on siirtämässä fokustaan Euroopasta Tyynelle valtamerelle. Yhdysvallat on myös sanonut, että se haluaa vähentää rahoitusosuuttaan Natosta.

– Eurooppalaisten täytyy joka tapauksessa hoitaa oma puolustuksensa itse. Se on järkevä tehdä silloin EU:n sisällä, koska siellä on siviilikriisinhallinta ja kaikki ne työkalut, joita tarvitaan konfliktien ehkäisyyn.

Vihreiden Nato-kantaa kysyttäessä Cronbergin viesti oli, ettei puolueen kielteinen kanta ole hänen mielestään muuttunut Ukrainan kriisistä huolimatta. Vihreiden eurovaaliehdokas Heidi Hautala on todennut, että pitäisi tarkastella perusteita, joiden vuoksi Suomi on jäänyt Naton ulkopuolelle.

"Pelko Venäjän hyökkäyksestä liiottelua"

Euroopan parlamentin turvallisuus- ja puolutusvaliokunnassa toimivan Cronbergin mielestä ei ole olemassa tilannetta, jossa Venäjä hyökkäisi EU-maan alueelle. Hän pitää Venäjän pelkoa liioteltuna.

EU talousyhteisönä on Cronbergin mielestä pelote, myös Venäjälle. Venäjän kaupasta suurin osa tulee Eurooppaan, hän muistuttaa.

– Periaatteessa rauhan edellytys on aina se, että on sellaisia suhteita, erityisesti taloussuhteita, joita ei haluta rikkoa.http://yle.fi/uutiset/vihreiden_cronberg_eu-maiden_yhteinen_puolustus_vaihtoehto_natolle/7234099?fb_action_ids=10203574148255638&fb_action_types=og.recommends

» Takaisin

» Sivun alkuun