Puheita ja kirjoituksia

Tarja Cronberg: Nuoret pakenevat Euroopasta

3.4.2014


03.04.2014 11:07 | Radio Dei | Kai Kortelainen
Tarja Cronberg: Nuoret pakenevat Euroopasta

Vihreiden europarlamentaarikko Tarja Cronberg on huolissaan koulutettujen nuorten valumisesta ulos Euroopasta. - Olemme tilanteessa, jossa Euroopassa on nuorten pako, sanoi Cronberg Radio Dein eurovaalitentissä torstaina.

Talouden tuore elpyminen ei ole vielä synnyttänyt uusia työpaikkoja EU:n sisällä. Maanantaina julkaistun Euroopan komission työllisyys- ja sosiaalipoliittisen neljännesvuosikatsauksen mukaan työttömyys on yhä useissa unionin jäsenvaltioissa ennätyksellisen korkealla.

EU:ssa oli tammikuussa 26 miljoonaa työnhakijaa, mikä on 10,8 prosenttia taloudellisesti aktiivisesta väestöstä. Etenkin miesten ja nuorten työsuhteiden epävarmuus on tuoreen katsauksen mukaan lisääntynyt merkittävästi.

Vihreiden eurovaaliehdokas Tarja Cronbergin mukaan monen EU-jäsenmaan vaikea taloustilanne on synnyttänyt koulutettujen nuorten muuttoliikkeen ulos Euroopasta.

- Euroopan unioni on ikääntyvä unioni. Toisin sanoen tarvitaan nuoria ihmisiä. Tällä hetkellä talouskriisin aikana nuoret ihmiset jättävät Euroopan. Espanjalaiset ja portugalilaiset muuttavat Etelä-Amerikkaan, italialaisia vastakoulutettuja nuoria muuttaa Afrikkaan, Cronberg luetteli.
EU tarvitsee nuoria

Vanhasen hallituksessa työministerinä vuosina 2007-2009 toiminut Cronberg esitti Radio Dein vaalitentissä unionin ikääntymis- ja talouskasvuongelman lääkkeeksi Turkin EU-jäsenyyttä.

- Mielestäni ei olisi mahdotonta ajatella, että Euroopan unioniin liittyisi maa, jossa on paljon nuoria ihmisiä.

Cronberg kuitenkin myönsi, että ennen jäsenyyttä olisi korjattava Turkin ihmisoikeusongelmat. Kansalaisten kiinnostunus EU-jäsenyyttä kohtaan on Turkissa tällä hetkellä varautunutta. Cronberg visioikin Turkin jäsenyyttä pitkän aikajänteen tavoitteena.

- Ei ole todennäköistä, että [Turkki] lähiaikoina liittyy, eikä maa itsekään tällä hetkellä sitä halua.

Vihreiden edustajana europarlamentissa istuva Cronberg pitää Turkkia Euroopalle tärkeänä sillanrakentajana Lähi-idän suuntaan. EU:n Iran-valtuuskunnan edustajana hän katsoo unionin suurimpien turvallisuusuhkien liittyvän Lähi-idän kehitykseen.

- Ne liittyvät ydinaseiden leviämiseen sekä erilaisiin konflikteihin; siihen että Palestiinan kysymystä ei pystytä ratkaisemaan, siihen että siellä tapahtuu taistelua vallasta: kuka johtaa Lähi-itää, onko se Iran, Saudi-Arabia, Turkki vai Egypti. Tämä kehitys luo Euroopalle uhkakuvia. Jos Turkki muslimimaana olisi Euroopan unionin jäsen - Turkkihan ei ole mikään uskonnollinen valtio - niin siinä mielessä voisi olla, että tämäntyyppisiä uhkakuvia ei syntyisi, Cronberg päätteli.

Radio Dein eurovaalitentit ja tulevat lähetysajat

Kuuntele, miten Tarja Cronberg kuvaa EU:n uskonnollista ilmapiiriä ja kuinka työ unionin Iran-valtuuskunnan puheenjohtajana on muuttanut euroedustajan käsitystä uskonnosta [toimittaja Ariel Neulaniemi, 2 min]:


http://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/kotimaa/4390/tarja_cronberg_nuoret_pakenevat_euroopasta

» Takaisin

» Sivun alkuun