Puheita ja kirjoituksia

EU:n on kehitettävä omaa puolustustaan

11.5.2014

Ilkka 11.5.2014

EU:n ulkopolitiikan tehtävä on edistää rauhaa ja estää konflikteja syntymästä. EU:n yhteisen puolustus - ja turvallisuuspolitiikan tavoitteena on ollut vahvistaa kansainvälistä turvallisuutta. Nyt miellä on kuitenkin edessämme täysin uusi tilanne.

Ukrainan konflikti olisi ehkä voitu estää toimimalla toisin. Se ei tässä tilanteessa enää auta, mutta esimerkiksi EU:n olisi hyvä tunnustaa virheensä. Itäinen kumppanuus- hanke ei missään vaiheessa huomioinut Venäjää. Siitä pääsi syntymään joko - tai - tilanne. Ihmisten oli valittava ”eurooppalaisen” ja ”euraasialaisen” välillä. Näin kaikki joutuivat valintatilanteen eteen, sekä itse kumppanuusmaat että Venäjä ja EU, sen sijaan että olisi toimittu yhdessä.

Nato ei tuo tilanteeseen ratkaisua. Baltit pelkäävät vaikka kuuluvat NATO:on. Ei haluta uskoa että USA todella on vetäytymässä Euroopasta ja on jo pitkään edellyttänyt että eurooppalaiset NATO-maat hoitaisivat omat puolustuksensa. Eivätkä EU:n jäsenmaat ole innostuneet puolustusyhteistyöstä, vaikka sekin olisi valtava askel eteenpäin. Suomen ja Ruotsin tiivistynyt yhteistyö on sitä vastoin askel oikeaan suuntaan.

Johtopäätökset EU:n näkökulmasta ovat että kylmän sodan järjestöt eivät toimi uudessa tilanteessa. EU:n on joko kehitettävä omaa puolustustaan tai Euroopalle on saatava uusi turvallisuusjärjestö. ETYJ on täyttänyt tehtävänsä jotenkuten vaalitarkkailijana ja panee täytäntöön osapuolten Genevessä solmittua nk pääsiäissopimusta.

Ukrainan kriisi on kuitenkin osoittanut että turvallisuutta tai kansainvälisten sopimusten kunnioittamista se ei pysty takaamaan. Tarvitaan uusi järjestö.

Tarja Cronberg
MEP
eurovaaliehdokas (vihr.) Brysselhttp://www.ilkka.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/eu-n-on-kehitettava-omaa-puolustustaan-1.1609126

» Takaisin

» Sivun alkuun