Puheita ja kirjoituksia

Maailman äideille

11.5.2014

Vihreä blogi 11.5.2014

Suomi on maailman paras maa äideille. Tämä on vaurauden kautta syntynyt etuoikeus, josta iso osa maailman äideistä ei pääse osalliseksi.

Kansainvälistä vertailua tehneen Pelastakaa lapset -järjestön mukaan kaikkein huonoin asema äideillä on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Äitienpäivänä on hyvä muistaa myös niitä äitejä ja lapsia, joiden elämässä konfliktit ja köyhyys ovat arkipäivää.

Kansainvälinen Pelastakaa lapset järjestö on julkaissut Maailman äitien tila -raporttia vuodesta 2000 lähtien. Tämän vuoden raportissa nostetaan esiin äidit ja lapset, jotka elävät humanitaaristen kriisien keskellä.

Keskeisimpiä kärsimystä aiheuttavia ongelmia:

- Yli puolet äitiyskuolemista ja vastasyntyneiden vauvojen kuolemista tapahtuu hauraissa ja konflikteja käyvissä maissa.

- Naisia ja lapsia kuolee humanitaarisissa kriiseissä 14 kertaa todennäköisemmin kuin miehiä.

- Äitien tilannetta hauraissa ja köyhissä maissa huonontaa puuttellinen terveydenhuolto.

Politiikalla voi vaikuttaa äitien ja lasten asemaan globaalisti.

EU on suurin kehityavun antaja. Haluamme painottaa kehitysyhteistyössä erityisesti naisten ja tyttöjen aseman parantamiseen johtavaa työtä. Seksuaali- ja lisääntymisterveyden parantaminen kehittyvissä ja hauraissa valtioissa on yksi tärkeimmistä keinoista.

Konfliktit, köyhyys ja humanitaariset kriisit aiheuttavat myös kasvualustan konflikteille. Siksi kehitysyhteistyöllä ja konfliktien ennaltaehkäisyllä on oleellinen rooli myös kansainvälisen rauhan ja vakauden ylläpitämisessä.

Olemme eurovaaliehdokkaina sitoutuneet parantamaan maailman äitien ja lasten asemaa.

Jokaisella äidillä on oikeus tuntea, että kotimaa on maailman paras paikka olla äiti.

Hyvää äitienpäivää!

http://www.vihreat.fi/blogit/johanna-sumuvuori/maailman-aideille

» Takaisin

» Sivun alkuun