Puheita ja kirjoituksia

Luottamus on pohjoismaisen yhteistyön voima, mutta kuinka kauan?

26.4.2014

(useassa eri lehdessä)

Pohjola Norden täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Mutta elääkö pohjoismainen identiteetti ja yhteistyö enää muussa kuin suomalasten sydämissä?

Mikä meitä yhdistää, muu kuin valkeat yöt, juhannus ja historia. Hyvinvointi. Newsweek vertaili kansalaisten elinoloja sadassa maassa ja maailman parhaaksi maaksi valikoitui Suomi. Tanskalaiset on todettu maailman onnellisimmaksi kansaksi. Ruotsi taas johtaa hyvä ikääntyä - tilastoja. Norja on tasa- arvotilastojen kärjessä. Kansalaisyhteiskunta on osoittanut voimansa.

Nyt tuloerot ovat kasvussa, myös meillä. Yksilö korostuu, ei yhteisö. Kaikkien kilpailu kaikkia vastaan. Kirjastot vielä toimivat ilmaisina ja julkisina laitoksina. Julkista sektoria kuitenkin romutetaan kovaa vauhtia ja yksityistetään kaikkea tielle osuvaa.

Mikä meidät erottaa muista? Luottamus. Luotamme toisiimme. Se on erittäin tärkeä pääoma. Pohjoismainen yhteistyö toi mukanaan ensimmäisen passiunionin. Työmarkkinat ovat olleet yhteiset jo pitkään.

Olen varmaan se henkilö jolle pohjoismaisesta yhteistyöstä on ollut eniten hyötyä. Työskentelin aikoinaan Ruotsissa teollisuudessa ja tutkijana Tanskassa. Olen väitellyt sekä Ruotsissa että Tanskassa. Omaan suomalaisen, ruotsalaisen ja tanskalaisen perheen ja paras ystäväni on norjalainen. Kaikki sujuu ilman byrokratiaa.

Pohjoismaisella yhteistyöllä on mielenkiintoinen kaari: passiunioni ja yhteiset työmarkkinat, vapaa liikkuminen ja rajaesteiden poisto, kuluttajasuoja ja koulutus, innovaatioyhteistyö. Ja yllättäen myös puolustus. Kymmenen vuotta sitten ei voinut puhuakaan pohjoismaisesta puolustusyhteistyöstä. Nyt puolustus on kaikkein dynaamisin yhteistyöalue. On pohjoismaisia yhteisharjoituksia, merialueiden vartiointia, ja puolustuksen yhteisostoja.

EU:n ollessa kriisissä voi kysyä onko pohjoismaisella yhteistyöllä mitään annettavaa Euroopan unionille vai tulisiko päinvastoin herättää eloon ajatuksia pohjoismaisesta unionista 80- luvulta. Vastaukseni on luottamus. Miten rakennetaan, hitaasti, vähitellen vuosikymmenien kuluessa luottamusta. Euroopan tasolla tämä on vaikeampaa, monimuotoisempaa ja kestää ehkä kauemmin, mutta suhteessa muuhun maailmaan meitä yhdistää kuitenkin moni asia: historia, kulttuuri, demokratia ja ihmisoikeuksien kunnioitus, eikä vähiten oikeusvaltio.

Meillä Pohjoismailla voisi kuitenkin olla jotain annettavaa Euroopan unionille, jotain mikä antaa toivoa myös unionin tulevaisuudelle. Luottamusta siihen että yhdessä pystymme parempaan.

» Takaisin

» Sivun alkuun