Puheita ja kirjoituksia

Cronberg: Pitääkö muuttaa Ruotsiin jos haluaa ikääntyä töissä?

20.5.2014

Valtaa Vanhuus – liikkeen järjestämä eurovaaliehdokkaiden paneeli järjestetään tänään 20.5.2014 Kampissa, Helsingissä. Keskusteluun liittyen MEP Tarja Cronberg toteaa:

"Viekö se että ikääntyvät saavat yt-neuvotteluissa pidettyä työpaikkansa tai se että ikääntyviä palkataan kuten Norjassa työpaikat nuorilta. Vastaus on ei. Tanskassa on tutkittu tätä ja osoittautuu että nuoremmat löytävät oman paikkansa, kouluttautuvat uudelleen, perustavat uusia yrityksiä."

"Uuden tutkimuksen mukaan vanheneva väestö ei voi yhtä hyvin Suomessa kuin esimerkiksi muissa pohjoismaissa. Global AgeWatch -tutkimuksen mukaan Ruotsi on paras maa ikääntyä ja Norja toisella sijalla. Suomi sijoittuu vertauksessa 15. sijalle. Suomi pärjää erityisen heikosti työllisyysasioissa."

"Ikääntyviä ei arvosteta Suomen työelämässä, päinvastoin kuin esimerkiksi Norjassa, jossa etsitään seniorityöntekijöitä. Suomen yt-neuvotteluissa työnnetään ikääntyvät ensin työelämän ulkopuolelle."

"Voisimmeko oppia muilta? Voisiko meilläkin ryhtyä rohkaisemaan ikääntyviä työhön? Poistamalla yläikärajat ja irtisanomalla ensimmäiseksi viimeksi tulleet työpaikolta. Ja muuttamalla asenteita siten, että työelämässä arvostettaisiin aidosti kokemusta."


MEP Tarja Cronberg, entinen työministeri

Linkki blogiin: "Jos haluat ikääntyä onnellisena, muuta Ruotsiin" http://tarjacronberg.puheenvuoro.uusisuomi.fi/168493-jos-haluat-ikaantya-onnellisena-muuta-ruotsiin

Valtaa Vanhuus – liikkeen järjestämä eurovaaliehdokkaiden paneeli 20.5.2014 klo 17.30-20. Osoite: Kampin Palvelukeskus, auditorio, 2. krs, Salomonkatu 21 B. Helsinki.
Paneelin jäsenistö: Tarja Cronberg (vihr) Mia-Petra Kumpula-Natri (sos.dem), Merja Kyllönen (vas), Björn Månsson (rkp), Mikael Pentikäinen (kepu), Sirpa Pietikäinen (kok), Pirkko Ruohonen-Lerner (ps), ja Tiina Tuomela (krist). Paneelin juontaa Vappu Taipale.

» Takaisin

» Sivun alkuun